Saludos de Honduras

Het heeft even geduurd, maar de internetcafe?s liggen niet altijd praktisch dichtbij, en soms heb je wel wat beter te doen dan achter de computer zitten.

Op dit moment zit ik in Copan, Honduras. Een kort resume van de afgelopen dagen
Na een kanotocht op het spiegelgladde meer van Attitlan zijn we doorgereden naar het stadje Totonicapan (Guatamala). Hier hebben we kerstavond gevierd samen met lokale families. Deze familie doen mee in een projekt, waar ze toeristen thuis uitnodigen voor een overnachting, waar ze dan wat geld voor krijgen. Wij verbleven bij een familie met 4 kinderen, waarvan er 2 engels spraken, en dat was gezellig en leerzaam. Zo leer je zeker meer over hoe de mensen leven in Guatamala.
Daarna zijn we doorgereden naar Antigua, de oude hoofdstad van Guatemala. Hier hebben we kerstavond en eerste kerstdag doorgebracht. Nu heb ik een ontzettende hekel aan kerst en alles wat ermee te maken heeft, maar ik heb besloten vanaf nu elke kerst in Antigua te gaan doorbrengen. Op kerstavond lagen we op tijd in bed, maar werden om 0.00 uur opgeschrikt door een half uur oorverdovend en prachtig vuurwerk. Zo doen ze dat in Guatemala, vuurwerk op kerstavond !

Op eerste kerstdag zou er ?s avonds nog een processie zijn, en die gingen we even bekijken. Deze keer bestond de optocht uit een Maria en Jezus beeld op een gemotoriseerd karretje, en daar liepen wij nietsvermoedend achteraan. Het karretje reed langzaam door de straten van de stad, en na elke 50 meter werd er gestopt, er werd fantastisch vuurwerk afgestoken, het orkestje dat ook meeliep speelde een deuntje, en de hele menigte bewoog zich weer voort. Hier hebben we 3 uur achteraan gelopen, en we hebben marimba orkesten langs de klant zien staan, salsa muziek werd gespeeld, mannen hezen zich in een soort houten paard, bekleed met vuurwerk wat aan werd gestoken, en renden daar de straat mee door (tot groot vermaak van de jongeren). En op een bepaalde plek werden zelf kerstkado?s naar het publiek gegooid. Hier kwamen ballen van het dak, afwasteilen, groentezeven, niets was te gek. Dat moest je dan proberen te vangen. Natuurlijk vingen we wat, maar dat is doorgegeven aan de aanwezige kinderen. Mensen liepen met zakken snoep waar iedereen van mee mocht eten, kortom we gingen helemaal op in dit fantastische volksfeest, en baalden toen we dit moesten verlaten vanwege een eet afspraak met de rest van de groep. Ik geef toe dat het klimaat in Antigua zich wat beter leent voor dit soort dingen dan dat van Nederland.

Na Antigua (wat een aardige stad is, maar ik vond het wat tegenvallen) ging de reis naar Honduras. Eerst dwars door Guatemala city (de nieuwe hoofdstad met 12 miljoen inwoners, en ontzettend gevaarlijk voor toeristen) met de bus en daarna door naar Honduras. Hier hebben we vandaag de ruines van Copan bekeken, (een van de mooiste sites naar mijn mening) en nu hebben we een middag vrij. Copan is aardig, maar het heeft een iets te hoog hollandergehalte (hollandse cafe?s met broodjes gouda kaas bijv.) naar mijn mening. Het is maar een kort uitstapje naar Honduras, en morgen gaat de reis alweer terug naar Guatamala, waar we in een jungle lodge gaan overnachten aan de Rio Dulce (de zoete rivier). Na de verhalen over de spinnen die daar zitten (tarantula?s) verheug ik me daar niet bizonder op ! In ieder geval niet op de nacht …

Inmiddels is de kerst alweer voorbij, en er is nog maar een week te gaan. En da?s veel te kort, want de reis is veel te leuk, het weer veel te mooi, en de groep veel te gezellig !!