Amat?rfr?belaar

Ik heb een net een tweede mailtje ontvangen van Dagens Nyheter, een zweedse krant. Ze willen 3 van mijn Turkije foto?s kopen (digitaal in groot formaat) en een ervan gaat waarschijnlijk gedrukt worden in de krant. Wat een eer. Nu weet ik uit ervaring dat je niet alles zomaar moet geloven wat die krantenjongens zeggen, dus ik ben nog niet helemaal in euforie stemming, dat ben ik pas als ik een papieren versie van de krant in mijn handen heb met mijn foto erin.  Maar nu is dus de vraag – hoeveel moeten ze daarvoor betalen ? Ze hebben zelf al aangegeven dat ze ervoor willen betalen, dus het is niet mijn hebberigheid die hier tentoon wordt gespreid.  Zoals de mexicanen het zouden zeggen : Quanto costa ?  Daar ga ik eens even over nadenken.

Update: het is niet de krant zelf, maar een zweeds reisbureau dat een advertentie in de krant gaat plaatsen. De euforie is nu helemaal stukken minder, en de prijs is zojuist een flink eind gestegen.

5 thoughts to “Amat?rfr?belaar”

 1. Richtprijzen voor Nederland staan op de site van de Fotografenfederatie: http://www.fotografenfederatie.nl
  Zelf even omrekenen naar Kronen ;-)
  Maar, de kans is groot dat zo?n reisbureau dat niet kan/wil betalen. In dat geval verzin je gewoon zelf een bedrag. Vergeet niet om te vragen naar naamsvermelding bij de foto. Vorig jaar stonden er drie kleine foto?s die ik op Kreta gemaakt had, in een reisbrochure van Cirkel. Daar heb ik 75 euro voor gevangen.

 2. @Nic : heel erg bedankt voor je info! Heel bruikbaar.

  Ik kan als prive persoon ook geen faktuur sturen zat ik te bedenken, dus ik denk dat ik ze een link stuur naar mijn zojuist aangemaakte Amazon Wishlist. Dan kunnen ze daar iets uitkiezen, mocht het doorgaan.

 3. @Nic: Cirkel..? Bestaat dat nog dan? Ik ben ooit eens naar Noord-Portugal geweest met Cirkel. Een 17-daagse zwerftocht. Zou dat er nog steeds zijn?

 4. @robtheblob: ja hoor, Cirkel bestaat nog steeds. In dit geval ging het om de brochure voor de ?single reizen?. Overigens, ik heb de mensen die op de foto stonden vantevoren netjes gemaild of ze wel in de brochure wilden verschijnen.

  @ingrid: nieuw geval van ?dat wordt betalen?: FHM magazine heeft bij de ?buurmeisje van het jaar-verkiezing? een foto die ik gemaakt heb (buurmeisje nummer 23), geplaatst, zonder toestemming en zonder naamsvermelding. Ik ben benieuwd wat ik geregeld krijg. :-)

 5. @Nic – ik heb er net ook weer een gehad. Dat heeft me een koncerkaartje voor een festival waar ik graag naar toe wil opgeleverd.

Comments are closed.