Zwarte en groene zakken

3 jaar en vele miljoenen deense kronen later zijn ze erachter. Het apart sorteren van bioafval is duurder dan het gewoon verbranden van ongesorteerd afval.

Al 3 jaar krijgen wij als bewoners van ?rhus vuilniszakken van de gemeente. (Gifgroene zakken voor het bioafval en zwarte zakken voor de rest). Misschien is het niet netjes, maar ik heb die groene zakken nooit gebruikt, omdat het gaat stinken, en omdat ik er met mijn 1-persoons huishouden veel te lang over doe om zo?n zak vol te krijgen. Maar vele mensen hebben netjes hun afval gescheiden en het in de juiste kleur zak gedouwd. Nu zou dat best kunnen werken dat gescheiden inzamelen, maar dan moet je het volgens mij op de nederlandse manier doen. Een groene container voor het groene afval en een grijze voor de rest. De biovuilnisauto haalt de groene containers op, de vuilnisauto de rest. Maar tot mijn grote verbazing moesten we hier de groene en zwarte zakken in dezelfde container mikken, en die werden dus bij elkaar in de vuilnisauto gemikt.

In eerste instantie waren ze verbaasd over het feit dat de zakken gingen scheuren (ja vreemd he) en dat het groene afval toch redelijk door de rest van het afval gemengd op de losplaats aankwam. Maar ze lieten zich niet voor een gat vangen, de oplossing : groene zakken van dikker plastic, die dus minder snel zouden scheuren. Ook die zakken werden weer netjes huis aan huis afgeleverd. En nu heel ?rhus netjes aan het afvalscheiden is, komt het rapport : het is niet een beetje, maar ongelovelijk veel goedkoper om het afval in zijn geheel te verbranden. Mij chokeert dat soort dingen niet meer, maar de grote vraag is nu : hoe gaan ze dat aan de brave ?rhus burgers vertellen. Volgens mij gaat iedereen nu voor straf ook de glazen flessen en batterijen in zak erbij gooien. Wat een zakken die afvaldeskundigen !

6 thoughts to “Zwarte en groene zakken”

 1. Wat een raar verhaal. Misschien moeten de afvalprofessoren op stage in Groningen. Hier mag alles in één zak of container en dan zoeken ze het bij de (let op!) “Milieuboulevard” (“Afval is een produkt! En ik ben de sales-manager! Proud as well..”) verder voor de brave burger uit. Dat schijnt minder energie te kosten dan alles laten scheiden door ons, drukke mensen, en dan apart ophalen. Tot zover dit college :)

 2. Ja ik vergat nog even te vertellen dat die groene en zwarte zakken op de “milieuboulevard” in Århus dus weer (door mens of machine) op kleur (vandaar groene en zwarte zakken) gescheiden worden en daarvandaan door gaan naar of bio of verbrand afdeling.

  Hoe ze dat op jullie boulevard scheiden vraag ik me trouwens ook af. Gaan ze daar echt in lopen graaien ?

 3. Dat lijkt me leuk werk! Hier in de hoogbouw van Nijmegen moeten we groene zakken kopen voor het “restafval” en hebben we groene mini-containertjes voor het groenafval. Die laatste mogen we dumpen in zogenaamde “gft-cocons”. Het jargon in de afvalwereld moet blijkbaar voor de glans zorgen (“boulevard”??? wow!).

 4. O ja, we dumpen natuurlijk niet de containertjes, maar hetgeen erin wordt gecontaind in de cocons (ik zie de mensen op de boulevard al voor me die de containertjes tussen het afval uit aan het plukken zijn…).

 5. Ik vraag me af hoeveel geld er gaat naar het ontwikkelen van het afval “jargon” op zich …

  GFT Cocons – ook dat hebben wij hier niet :-) Een milieu boulevard ook niet trouwens !

 6. GFT Cocons.. da?s ook wel een mooie. Ik denk dat er een paar short copy-opgeleiden achter zitten, ofzo. Het valt me wel op dat hoe mooier en bloemrijker het jargon wordt, hoe meer je moet betalen. Maar het stinkt volgens mij nog net zo hard als vroeger.
  En nee, ik denk niet dat er gegraaid wordt. Dat wil natuurlijk niemand doen hier. Ik heb geen idee eigenlijk hoe ze dat doen op de boulevard.

Comments are closed.