Het Grijze album II

Naar aanleiding van de gezellige brief die ik kreeg van het advokatenkantoor in Kopenhagen naar aanleiding van mijn stukje over het Grijze Album, ben ik eens even gaan bellen. Ik was niet echt blij met de beschuldigingen (illegaal downloaden van muziek via mijn website), en besloot ze eens om opheldering te vragen.

Na een kort gesprek met de advokaat die mij (en vele anderen) de brief gestuurd had werd het volgende verklaard: Ik mag schrijven wat ik wil over het Grey Album en/of over Grey Tuesday, ik mag alleen geen link naar de desbetreffende sites maken. Dit mag niet omdat de desbetreffende sites aanzetten tot het plegen van een illegaal feit, nl. het downloaden van niet legale mp3?s.

De link had ik al verwijderd, en verder is er natuurlijk niets aan de hand. Ook Politiken (krant) en DR (Danmarks Radio/TV) hebben hun links moeten verwijderen. Het is blijkbaar wel toegestaan om het internetadres te vermelden, als het maar geen link is. (Zie Politikens artikel). Ik vind het een beetje vage regels allemaal. Want wat als er nu iemand zo?n link in een kommentaar post op mijn website ?

Ik zat me ook nog af te vragen hoe ze zo snel mijn adres te pakken hadden. Dat adres kwam bij dk-hostmaster vandaan, de instantie in DK waar alle DK domeinen geregistreerd worden. Hier was mijn adres (helaas) online op te vragen, als je de domain naam intypte. Was, want daar heb ik nu een stopper voor gezet. We moeten het ze niet al te makkelijk maken.

7 thoughts to “Het Grijze album II”

  1. dat is vaag idd, dat hyperlinken naar sites die aanzetten tot een strafbaar feit verboden is. Dan mag je bijvoorbeeld ook niet naar een weblog linken dat een mp3 aanbiedt.. of naar iemand die boeken kopieert en dat op zijn site meldt, of… nou verzin maar een hoop dingen.

  2. Het is uitermate vaag. Volgens mij mag je volgens deze regels inderdaad niet linken naar een weblog dat een mp3 aanbied.

    Toen ik het woord censuur noemde begon de advocaat meteen te steigeren. Nee, dat had ik helemaal verkeerd begrepen. We leven tenslotte in een land met vrijheid van meningsuiting. Ja, maar ondertussen.

    Ik denk dat ze speciaal deze zaak aangepakt hebben, omdat er op zo?n grote schaal voor gereklameerd is.

  3. Beetje vaag inderdaad, wel het adres vermelden maar niet een link. Ik vraag me af of dat echt zo is. Advocaten staan er in ieder geval wel om bekend dat ze vaak bluffen. Maar goed, beter het zekere voor het onzekere.

Comments are closed.