Het Grijze Album IV

Het verhaal mbt. het the Grey Album / Grey Tuesday is nog lang niet voorbij. Het ziet er naar uit dat het advokatenkantoor / de Deense Antipiratgruppen het gaat verliezen.

Keld, de deense weblogger die het durfte tegen de brief (ik heb hem ook ontvangen – zie hier)  in te gaan, gaat het waarschijnlijk winnen. Deze zaak is inmiddels in bijna alle kranten genoemd, en DR heeft er in een radiouitzending aandacht aan besteed.

Het kwam in het kort hierop neer: Keld, en ik en vele andere webloggers hebben een stukje geschreven over het Grey Album. Dit album is door DJ Danger Mouse, en is een remix van Jay-Z?s the Black Album en the Beatles White Album. Aangezien EMI de rechten heeft op de Beatles muziek, waren zij ertegen dat het album werd uitgebracht. Als protest hiertegen is greytuesday.org opgericht, en hier stonden adressen van de websites waar je het complete album kon downloaden.

Ook ik had in mijn artikel gelinkt naar greytuesday.org, en kreeg een brief van de advokaat van de deense antipiracy groep, met de beschuldiging dat ik had gelinkt naar een site waar je illegale mp3?s kan downloaden. Dat klopt helemaal niet, want je kunt het album niet direkt op greytuesday.org downloaden. En mag je dan ook niet meer naar Google linken, daar vind je vast ook een hoop links naar sites met illegale mp3?s.

In ieder geval werden we verplicht een verklaring te tekenen waarin we ons verplichten nooit meer illegale mp3?s te downloaden, en nooit meer te linken naar sites waar dat mogelijk is, en de link te verwijderen.
Dit ruikt naar censuur, en Keld weigerde de link uit zijn verhaal te verwijderen. Overigens hebben bijna alle kranten en muziekstations over het Grey Album geschreven, en er naar gelinkt.


De deense antipiraatgroep  stond nog zwakker, toen bleek dat ook zij zelf linken naar sites waar je illegale mp3?s kan downloaden. Als verklaring hiervoor werd gegeven dat ze dat als voorbeeld wilde stellen op hun eigen site.


Inmiddels heeft de woordvoerder van de Antipiraatgroep zijn excuus aangeboden aan Keld (live op de radio), en de aanklacht teruggetrokken. Volgens het advokaatbureau dat de brieven heeft gestuurd krijgt iedereen die er een heeft ontvangen een verontschuldiging, waarin gezegd wordt dat de brieven nooit verstuurd hadden moeten worden. (Ik heb nog niets van ze gehoord …)

Maandag komt er een artikel in de krant (Berlingske) over dit hele verhaal. Ook ik heb net met de journalist gesproken die dat artikel gaat schrijven. Hij wilde o.a. weten hoe ik vond zo?n brief te krijgen, en wat ik ermee gedaan heb en of ik de verklaring heb ondertekend (dat heb ik dus niet).


Ik ben natuurlijk helemaal geen promoter voor het downloaden van illegale mp3?s en dat was ook helemaal niet de achterliggende gedachte voor het stukje dat ik schreef over het grijze album. Het is jammer dat een instantie als de deense antipiraatgroep hier zo hysterisch op gereageerd heeft, ik vind nl. dat ze voor een goede zaak vechten. Alleen is hun geloofwaardigheid nu volledig tot het nulpunt gedaald na deze zaak.


Overigens speelt Dj Danger Mouse, het album live in London, de 28ste april 2004.

2 thoughts to “Het Grijze Album IV”

  1. Ik ben het met je eens als je zegt dat ze voor een goede zaak vechten. Zeker als je ziet dat hier in nl. Warner diverse artiesten op straat zet.
    Maar op zich is het wel leuk om te lezen hoe ze zo blunderen! :-)

Comments are closed.