Osama (5/5)

Osama Wat gisteren niet lukte, lukte vandaag wel, ik zag een indrukwekkende film. Zo indrukwekkend dat de meesten (inclusief ikzelf) in de bioscoopzaal wel even stil waren na afloop.

De afghaanse film Osama vertelt het verhaal over een meisje in Afghanistan, dat door armoede gedwongen is om zich als jongen te verkleden, omdat ze anders geen werk kan krijgen. Vrouwen mogen niet werken van de Taliban. De film volgt het meisje in haar voortdurende angst om ontdekt te worden door de Taliban. Hoe dat afloopt moet je zelf maar gaan zien, maar een happy ending is het in ieder geval niet.

Dit is de eerste film die gemaakt is in Afghanistan (door een afghaanse regisseur) na de val van de Talibanregime. En je wordt wel even met je neus op de feiten gedrukt van hoe het er daar aan toe ging, vooral wat betreft de rechten en de behandeling van vrouwen.

Er doen geen professionele acteurs mee in de film maar dat maakt de film misschien alleen nog maar echter. Overigens vertelt de film een waargebeurd verhaal.

Als je eens wat anders wilt zien dan een amerikaanse blockbuster, kan ik deze film van harte aanbevelen. 5 sterren (*****)