FAQ : Wie, wat, waar, wanneer en waarom

Update : This is an old post. I don’t live in Denmark anymore, I live in London now.

Ik krijg regelmatig mailtjes van mensen die mij vragen waarom ik in hemelsnaam in Denemarken woon, of het hier leuk is, hoe lang ik er al woon etc. Dus hier komt ie:

Hoe kom je daar terecht ?
Laten we zeggen dat ik hier om 2 klassieke redenen naar toe ben verhuist : vakantievriendje en “ik wilde eens wat anders”. Het vakantievriendje gedoe werkte niet dus ik verhuisde terug naar NL, vond uit dat ik Århus (als stad) mistte en ben weer teruggegaan om te kijken waar ik nu eigenlijk wilde wonen. Nu woon ik hier alweer 9 jaar.

Is het hier leuk ?
Na 9 jaar in Århus moet ik zeggen : ja, het is hier leuk.  Århus is een leuke stad (ter grootte van Utrecht, de 2e stad van Denemarken en de “hoofdstad” van Jutland) met strand, zee, bos op 5 minuten afstand, en een erg groot aanbod op kultuurgebied : Koncerten, films, festivallen, museums noem maar op. Århus is ook de stad van Under Byen, Tina Dickow en natuurlijk TV-2. Voor een kultuurverslaafde als ik is er bijna geen betere plek te bedenken om te wonen.

Verder is Denemarken een stuk minder bevolkt (5,5 miljoen) dan Nederland, is het hier nog mogelijk om filevrij op de autosnelwegen te rijden, er is nog heel veel (min of meer ongerepte) natuur te vinden en als de zon schijnt en je wilt een dagje naar het echte strand (aan de westkust) staan er geen urenlange files, en lijkt het strand geen mierenhoop.

Is er dan nix slecht aan Denemarken ?
Jawel, het is hier duur, vooral alcohol, cigaretten en frisdrank zijn erg prijzig. Maar in het algemeen zijn dingen hier een stuk duurder dan in NL (al is het na de Euro wel een stuk bijgetrokken).

Is het niet veel kouder in Denemarken ?
Nou ´s winters misschien gemiddeld een paar graden (vergeleken met NL), maar ´s zomers is het klimaat hier hetzelfde (= onberekenbaar) als in Nederland.

Is het moeilijk om Deens te leren ?
Tja een nieuwe taal leren kost altijd enige tijd. Je kunt vrij snel een deense krant lezen omdat veel woorden hetzelfde zijn als in het nederlands. Het is de uitspraak waar het ingewikkeld begint te worden, die is namelijk volledig anders dan de schrijfwijze. Maar probeer het zelf op speakdanish.dk.  Na een jaar kon ik me verstaanbaar maken en verstond ik het meeste, nu versta ik alles en mensen verstaan mij ook :-) Om mijn schrijfvaardigheid te oefenen maakte ik een deenstalige website.

Is het moeilijk een baan te vinden ?
Toen ik naar Denemarken kwam was er nog volop werk in de IT, dus het was relatief makkelijk een baan te vinden. Omdat de IT branche erg engels georienteerd is, was het geen probleem dat ik in het begin geen deens sprak. Op dit moment gaat het ook hier slecht in de IT branche en is het vrij moelijk een baan te vinden.
Hoe dit in andere branches is weet ik niet, en hoe makkelijk het is een baan in DK te vinden als je geen deens spreekt heb ik geen idee van. Hangt waarschijnlijk van de soort baan af.

Hoe lang blijf ik hier nog ?
Da’s een goeie vraag, geen idee. Zolang het leuk is denk ik. Ik plan nooit langer dan een paar maanden vooruit, dus ik zie het wel.

Update (december 2005): het ziet er naar uit dat ik Denemarken ga verlaten. In maart 2006 hoop ik naar London te verhuizen.

Jamaar hee kun je me aan woonruimte en/of baan helpen in Denemarken ?
Nee sorry dat kan ik niet :-)

Meer vragen ? Mail maar, misschien beantwoord ik ze dan wel.

Zie ook:
Verblijfsvergunning
Foto’s van ?rhus
Foto’s van Denemarken

10 thoughts to “FAQ : Wie, wat, waar, wanneer en waarom”

  1. Vraag me inderdaad weleens af waarom die andere ?wooden shoes abroad? zitten waar ze zitten. Bedankt voor je antwoord dus!

  2. Nå, for Søren. Det lyder interessant.
    Zo zat dat dus. Sommige mensen overigens, zijn fan van TV-2 en anderen van speakdanish.dk :)

  3. Bedankt voor de tips. Ik woon nu al 2(!) weken in Denemarken (ook dus vriendinnetje), en ik weet je te bereiken voor vragen!

  4. Ik ben inderdaad ook verkocht aan Denemarken. Ik ben voor een half jaar op uitwisseling geweest om er te studeren en ik vond ‘t geweldig. Misschien is het leuk om een link naar mn website ergens neer te zetten. Ik heb namelijk mijn studentenervaringen in Kopenhagen online gezet. Complimenten met je site!

  5. Hejsa, ik ben net twee weken terug uit Denemarken. Ik zat in de omgeving van K?behavn en heb daar met veel plezier een jaar gewoond. Geweldige stad en een prachtig land. Ja, ook ik heb m’n hart aan Denemarken verloren. Ik hoop dat ik weer in de mogelijkheid kom om weer terug te gaan en mij daar te vestigen.
    Ik vind het in ieder gaval leuk om jouw ervaring te lezen! Med venlig hilsen, Paul

  6. Wauwie. Ben zelf net begonnen met het internet en ben nog een echte nitwit. Je site is echt een plaatje om naar te kijken (en leuk om te lezen). Gelukkig gaat het met mijn Deens beter dan met mijn website:-) Woon nu bijna vier maanden in Kopenhagen en kan me af en toe erg herkennen in je commentaren! Ben benieuwd of het mij ook zo goed blijft bevallen:-)

Comments are closed.