Gij zult niet stelen

De kans dat ik een studentenkrantje in mijn handen krijg is klein, ik kom zelden op de universiteit. Tijdens mijn kursus filmkunde ben ik er zeggen en schrijven 6 keer geweest. Tijdens een van die 6 keer, zag ik toevallig de krantenuitgave van musicbuzz liggen. Ik bladerde er wat doorheen. Hoe groot is de kans dat er precies in die editie een foto van mij geplaatst was ? Die kans is echt heel erg klein. De foto was zonder toestemming geplaatst. Ik vind mijn foto?s steeds vaker ongevraagd op websites, maar gedrukt in een muziekkrantje had ik nog niet mee gemaakt. Bijna al mijn foto?s hebben een copyright tekst op de foto, maar die hadden ze taktisch verwijderd. Bij al mijn foto?s staat dat als iemand ze wil lenen, dat ze het dan even vragen, eerst. En waarschijnlijk zal ik den 9 van de 10 keer gewoon toestemming geven, ik ben de beroerdste niet.

Als mensen dan toch lenen zonder te vragen, stuur ik ze meestal even een mailtje, om ze te vertellen dat ze de copyright wet overtreden hebben. En na vele van dat soort mailtjes is het een sport geworden om te proberen er iets uit te slepen. Bijvoorbeeld een gratis concertkaartje als het een festival website betreft. Een foto in een krant vind ik eigenlijk nog groffer dan iemand die snel even een plaatje voor een website nodig heeft, dus deze keer was mijn mailtje iets bozer. Het krantje wordt zwaar gesponsord door platenlabel EMI. En daarom wilde ik eigenlijk wel een Walkie Talkie, die wordt tenslotte door EMI in DK uitgegeven.

Vandaag viel de Walkie Talkie door mijn brievenbus. En tot mijn grote verbazing hadden ze er nog wat bijgedaan : een OK Computer, een stuk of wat parachuten, een koud spel (live cd + DVD), een stroom bloed, en 4 tv?s (2CD + DVD) + CD. Enkele daarvan had ik al maar die gaan in de verkoop. En EMI is wat mij betreft weer helemaal koel.

7 thoughts to “Gij zult niet stelen”

  1. mm, ik moet ook eens wat websites gaan afschuimen op zoek naar fotomateriaal van mij… Ik droom nog van een eos 10d, je weet maar nooit ;-)

  2. Je hebt gelijk dat je het zo doet natuurlijk, maar het verandert niks aan de fout die ze gemaakt hebben. Als de basishouding is: “We plaatsen gewoon en geven een cd-tje of wat aan degene die klaagt”, zit er iets fundamenteel mis.
    Daag ze alsnog voor het gerecht ;-)

  3. Ik weet wel dat ze fout zijn, maar ik ben maar een amateur fotograaf, ik kan ze geen faktuur sturen, en zo?n rechtzaak is me al teveel gedoe.

Comments are closed.