Rock ?n Royal

Pfew, dat was een belevenis. Ondanks dat er op het kaartje stond dat er geen camera?s mee naar binnen mochten, naam ik toch mijn kleine zakcameraatje mee. Ik had de batterij er bij voorbaat uitgehaald, en had het plan ze te vertellen dat de batterij leeg was zodat ik niets aan de kamera had. Het was niet nodig, ze doorzochten mijn rugzak maar zagen geen camera, dus terug die batterij. Ik dacht er maar niet aan wat ze nog meer over het hoofd konden zien dan.

Rock ?n Royal - Parken - K?benhavn - 7 maj 2004 
Het prachtige podium van Rock ?n Royal in Parken

17.00 uur, 2 uur voor aanvang gingen de deuren open. Wij waren er om 17:15, en waren zeker niet de eersten. We hadden staanplaatsen, wat betekende dat we (dat was te verwachten) ver van het podium kwamen te staan. Het eerste gedeelte van de plaatsen was voor prinsen en prinsessen, ministers en andere hoogwaardigheidbekleders. De grote schermen aan beide kanten maakten een hoop goed. Om 19:15 kwamen Frederik en Mary (een koninklijk kwartiertje te laat) de zaal in. Zij kregen een onthaal waar menige rockster jalours op kan zijn. 40.000 gillende toeschouwers lieten weten dat zij klaar waren voor een feestje. Ook prins Joachim en zijn vrouw Alexandra waren aanwezig.

Muzikaal gezien waren er misschien niet zulke grote verrassingen. Safri Duo opende. Vele deense bands passeerden de revu. Prins Joachim ging volledig uit zijn dak bij het optreden van deense Sanne Salomonsen (een soort deense Tina Turner), en bewees dat hij zeker niet de saaiste van de 2 broers is. Dit onder grote hilariteit van het publiek. TV-2 deed zijn plicht als zijnde een van Denemarkens populairste bands.

Australische Powderfinger (uitgenodigd op initiatief van Mary Donaldson) waren voor het eerst in Denemarken, en waren zichtbaar onder de indruk van de support van het publiek. Het publiek was erg onder de indruk van de bijna hardrock achtige muzieksmaak van beide Frederik en Mary. Dat wordt een moderne koning en koningin die we hier gaan krijgen.

Brett Anderson viel wat tegen. Hij bracht een van zijn nieuwe solo nummers, maar hij leek wat “lost” zonder support van zijn bandleden. Hij speelde ook 3 Suede nummers, akoustisch, maar kwam naar mijn mening niet echt op gang.

Outlandish greep de mogelijkheid van direkte tv en een groot publiek aan om Mary Donaldson welkom te heten in het heerlijke Denemarken, maar haar tevens ook te waarschuwen tegen Pia Kj?rsgard (regeringslid, de deense tegenhanger van Janmaat). Pia Kj?rsgaard zat, net als vele andere regeringsleden, in de zaal, maar de kamera?s zoomden (wijselijk ?) niet in op haar, na deze provokatie. Het publiek reageerde wel, meest positief.

Rock ?n Royal - Parken - K?benhavn - 7 maj 2004
TV-2 in actie

 Rock ?n Royal - Parken - K?benhavn - 7 maj 2004
40.000 stemmen en vele aansteker performden Love me tender vanaf een karaoke schermpje

Al met al was dit vooral een bewijs van de kracht van muziek en hoe het samen beleven van muziek een fantastische stemming kan kreeren. Dit klinkt misschien erg EO jongerendag achtig, maar zo is het niet bedoelt. Het was gewoon een fantastische belevenis.

Ik dropte het idee om te overnachten, omdat er waarschijnlijk toch weinig van slapen zou komen op de slaapzaal in het danhostel, de een persoonskamers waren al heel snel uitverkocht. Dan maar met de nachttrein (0:30) naar huis. De laatste trein naar ?rhus zat vol met tevreden Rock ?n Royal gangers, en het duurde niet lang voordat de hele treincoupe was weggezakt in een tevreden slaap. Geen 100 jaar zoals Doornroosje, maar 3,5 uur, toen was de trein in ?rhus.

5 thoughts to “Rock ?n Royal”

  1. Klinkt alsof je een fantastisch avond/nacht hebt gehad. En – idd het klinkt EO-achtig – het is waar dat muziek krachtig is en mensen kan binden, ontroeren en een gevoel van saamhorigheid geven.

  2. Toch mooie foto`s hoor, die laatste met dat vlammetje vind ik erg leuk, ;-)

Comments are closed.