Hoog

Ook tijden de royale rock verbaasden wij ons over de stoere lichtmannen die schijnbaar zonder angst balanceerden over de net onder het plafond hangende lichtrekken. Af en toe moest daar blijkbaar iets aan bijgesteld worden. Maar hoog was het. Zouden die mannen wel een beveiligingskabel om hebben dachten wij nog. Tuurlijk hebben ze dat, toch ?

Vandaag las ik in het deense muziekblad Gaffa dat dat toch niet altijd het geval blijkt te zijn. Een van de lichtmensen van David Bowie was bezig met een laatste justering van het licht voor zijn koncert. Dat had hij beter niet kunnen doen, want voor de ogen van 4600 toeschouwers in Miami verstapte hij zich, en viel op het podium neer, waar hij terplekke overleed. Zou hij zijn touwtje vergeten zijn, of lopen ze gewoon ongezekerd rond ?

2 thoughts to “Hoog”

  1. Ik heb wel eens horen zeggen dat veiligheidsmaatregelen als touwtjes er alleen maar zijn om de schuld te kunnen geven aan de slachtoffers. Het schijnt dat het werk door dat soort dingen zo bemoeilijkt wordt dat een groot deel van de mensen ze niet gebruikt.
    Ik heb hier een glazenwasser gehad die tot vier hoog op een trapje ging staan, de bovenste sprietjes van de ladder tussen zijn knieen klemde en boven zijn macht mijn ramen zeemde (zonder touwtje). Hij vond mij maar een mietje dat ik hem dat een tweede keer verbood (toen had hij overigens wel een hoogwerker bij zich).
    Enge beroepen zijn nou eenmaal enge beroepen, touwtjes of niet…

  2. Ik weet van monteurs van torenkranen, je weet wel die hele hoge, dat zij wel verplicht zijn tot het dragen van een veiligheidsgordel maar dat vaak toch niet doen. Dat ding zit in de weg en belemmert je in je bewegingsvrijheid. En ja, dan gebeurt er wel eens wat. Ik heb een tijdje gewerkt bij een bedrijf dat torenkranen monteerde en verhuurde en ook regelmatig meegemaakt dat er ongelukken gebeurden. In mijn tijd gelukkig niet met fatale afloop maar ik krijg al pijn in mijn buik als ik iemand op zo?n hoogte over een smal randje zie lopen dus ik kan me er niet eens wat bij voorstellen dat je je daar ophoudt.

Comments are closed.