Ondskab (4/5)

Ondskan - EvilDe zweedse film Ondskan Of Evil zoals ie in het engels heet was genomineerd voor een Oscar voor beste buitenlandse film in 2004. Verdiend of niet, het is een zeer sterke film met veel geweld en psychische onderdrukking. Je krijgt het er bijna benauwd van als je de film kijkt, en dat is een van de sterke punten van deze film. De film toont het leven op een zweedse kostschool in de jaren 50,  waar de oudere leerlingen de jongere controleren.

De hoofdrol wordt gespeeld door zweedse Andreas Wilson, een van de aanstormende talenten in Zweeds film. Andreas Wilson is een van de shootingstars van 2004, die de Europesche film industrie elk jaar uitroept. Dit is zijn eerste film, en hopelijk niet zijn laatste, want hij is een fantastische acteur. Hij heeft een ontzettend sterke uitstraling, en zijn blik brandt dwars door het filmdoek heen.  Deze film kom vast naar Nederland (oscarnominatie), en ik kan hem aanbevelen.  4 sterren van de 5 voor deze film.

3 thoughts to “Ondskab (4/5)”

  1. Ondskan is wellicht ook beter bekend als een boek van Jan Guillou. Het is een meesterlijk geschreven boek, toch één van m?n favorieten in het Zweeds. Zeker de moeite waard om te bekijken.

    Men Goesta, jag klär ju granen!

  2. Chris je hebt helemaal gelijk, dat had ik eigenlijk ook nog moeten schrijven. Geen idee of dat boek ook in Holland is uitgegeven trouwens. In Denemarken ongetwijfeld wel.

Comments are closed.