Opholdstilladelse

Mijn verblijfsvergunning was inmiddels verlopen (na 5 jaar) en dat betekende een bezoekje aan ?rhus Statsamt voor een nieuwe. Hier werd duidelijk dat ik zeker niet de enige buitenlander in ?rhus ben, het stond vol met mensen van allerlei nationaliteiten, het was druk !

Zelfs al zijn de grenzen in Europa “open”, en Denemarken is een deel van de EU, kun je niet zomaar naar Denemarken verhuizen. Een verblijfsvergunning is noodzakelijk, anders geen werkvergunning, en zonder werk geen geld, zo zit dat hier. Aan de andere kant is het ook zo, dat ik geen verblijfsvergunning had gekregen als ik geen baan had gehad, 5 jaar geleden. Zonder verblijfsvergunning mag je 3 maanden blijven, in die tijd kun je een baan zoeken, lukt het niet, kun je weer naar huis. Voor internationale studenten gelden andere regels, en trouwen met een Deen schijnt ook te helpen. Maar “open” is het zeer zeker niet.

Ik moest nog 1 keer bewijzen dat ik nog steeds werk had, en krijg nu een permanente verblijfsvergunning. Da?s wel zo relaxed. Na 7 jaar in het land kun je Deens staatsburger worden, dan krijg je een deens paspoort en mag je bijvoorbeeld ook stemmen in Denemarken. Ik blijf gewoon hollander met een hollands paspoort heb ik besloten. Tenzij Denemarken Europees kampioen wordt natuurlijk …

16 thoughts to “Opholdstilladelse”

 1. Ik bedoel niet dat ik nu naar Nederland verhuis, maar dat ik mijn hollandse paspoort hou hier in Denemarken. Of is dat zelfs al teveel van het goede ? :-)

 2. Mij maakt het niet uit of je een Nederlands paspoort houd of een Deens neemt, maarre laat dat alsjeblieft niet beslissen soor een spelletje voetbal! :-?

 3. Gefeliciteerd. Ik zit op dit moment midden in een nieuwe visum aanvraag, maar een greencard is nog erg ver weg. Ik denk dat sde woorden ?op slot? erg op Amerika van toepassing zijn, alhoewel ze altijd roepen van niet…

 4. In Nederland is het ook niet makkelijk om en verblijfsvergunning te kregen. Je hebt veel veel geduld en tijd nodig…Nederland is echt bureaucratisch.

 5. Toch geweldig he een vrij Europa maar o wee als we ergens anders willen wonen dan moeten we door de bureaucratische papier molen.
  Ik hoop dat je het daar erg naar je zin hebt want in Nederland is de lol er wel een beetje af.

 6. Heb je even????
  Er is sinds het tweede kabinet Kok begon te scheuren een ontzettende twee deling en vooral ieder voor zich.
  Dan hebben onze Premier HarryJPoter Bakelende die het alleen maar over normen en waarden heeft en vervolgens snijd zijn kabinet in alles waar ze gewoon niet hoorden te bezuigen. Chronisch zieken, bejaarden, bijstand.
  Hoezo normen? Wat? Waarden?
  Vervolgens hebben onze Gerrit (Zalm) die met z?n grote mond Duitsland en Frankrijk wil houden aan het stabiliteits pact en vervolgen blijken we hier in Nederland ook boven die grens uit te komen. Jawel Nederland kan nog meer de broekriem aanhalen dankzij Gerrit. Top joh, zo stimuleer je de toch al slechte economie.
  Nou en dan hebben……….
  Ach laat ik maar stoppen anders wordt het zoveel tekst.

 7. Het overheidsgeld is overal op. In Duitsland hebben de ziekenverzekeringen enorme tekorten (niet de prive ziekenverzekeringen). Een maal per kwartaal geef je naast je verzekerings plastic pasje ook een briefje van tien aan de dokter. Die geeft dat dan weer door aan de verzekeraar. Kwitantie goed bewaren, dat je binnen het kwartaal niet nog es moet dokken bij het volgende bezoek. Tandartsen zijn weer apart, krijgen ook 10 € per kwartaal. Gigantische extra burokratie. Men heeft al gemerkt dat mensen minder naar de dokter gaan. Ha fijn zegt het verzekeringskonijn.

 8. Tot zover het vrije verkeer van personen van het EU-verdrag. In de praktijk valt het allemaal helemaal niet mee!

 9. Juist Joachim. En de tien Euro zijn net genoeg om de administratie kosten van het hele circus te dekken. Ze hadden belooft dat we er in januari qua salaris op vooruit zouden gaan maar die paar pieken vallen me niet eens op.

 10. Ok hier dekt het ziekenfonds (gratis voor allen) doktersbezoek en eventuele operaties. Tandarts moet je zelf betalen, medicijnen hebben een vrij groot deel eigen bijdrage, en dingen als fysiotherapeut en chiropractor moet je ook het grootste deel zelf betalen. Je kunt wel een extra verzekering afsluiten, vrij prijzig, maar dan krijg je meer dingen vergoed, maar niet voor 100%.

  Het is nergens perfect denk ik.

 11. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter in Nederland, terwijl we daar jaren geleden zo tegen hebben gevochten. Rijk wast de handen in onschuld en heeft tonnen/miljoenen aan salaris en anders wel gouden bonussen. Arm lijdt steeds meer koopkrachtverlies, kan geen dingen als thuiszorg of een pil meer betalen. Ouderen met een AOW krijgen invallen in huis (a la de WWII die ze nog meegemaakt hebben) om te kijken of ze niet sjoemelen en bij elkaar wonen. Dan moeten ze immers gekort worden in de paar centen die ze met 50 jaar bij elkaar hebben gewerkt. Het is nergens perfect nee, maar dit kabinet is erg. Heel erg.

Comments are closed.