Ertholmene – Christians?

M?nen, en de waslijnenChristiansLillet?rn, vuurtoren

Foto?s (klik voor grotere versie) : M?nen met waslijnen (concerthuis waar tv-2 o.a. een concert gaf), de haven en Lille T?rn, de vuurtoren)

Laten we het nog even over Christians? hebben. Of beter gezegd Christians? en Frederiks? (samen met nog 2 onbewoonbare (vogel)eilanden genoemd Ertholmene), want het zijn eigenlijk 2 eilanden. In de lokale Kro hebben ze op de servetten een informatief verhaaltje staan, waarschijnlijk omdat ze al honderden keren dezelfde vragen hebben moeten beantwoorden over Ertholmene.

Er wonen ca. 100 personen op de eilanden, verdeeld over 50 gezinnen. De huizen op Christians? kunnen niet gehuurd worden, maar er is een camping (met 20 plaatsen) en een hotel (met 7 kamers). Er is een school, er zijn 2 leraren aangesteld maar hun respektievelijke man/vrouw van de leraar helpt ook met het onderwijzen van de 17 kinderen, dus er zijn eigenlijk 4 onderwijzers. Ja er is een dokter, met consult elke ochtend. Ambulance is of Elephanten, de boot van het ministerie van defensie, of een helicopter van station V?rl?se (18 km. noord van K?benhavn).

Als huisdieren zijn kippen, volgels en konijnen toegestaan. Maar honden en katten mogen niet, ivm. verontreiniging van het drinkwater. (Het drinkwater wordt voor een groot deel ingezameld uit regenwater in waterputten, de rest komt met de boot van Bornholm).

Ja er is tv, de antennes  liggen verscholen onder de daken (ook ivm. het milieu).

Wat doen ze ?s winters als er geen toerist meer op het eiland te vinden is ? Hetzelfde als wij. Ze lezen een boek, bezoeken vrienden en bekenden, er is een bibliotheek, kerk, cafe, zangvereniging, kerstbal en carneval – en het belangrijkste f?lleskab.

En ze hebben een voordeel dat wij niet hebben. Ze hebben 100 vrienden en bekenden om te bezoeken, heb jij dat ? Ze zijn niet geisoleerd, ze leven een prachtig leven op Christians? en daar kunnen wij best jaloers op zijn.
Het ergste is dat leerlingen op de school op Christians? onderwezen kunnen worden tot ze 13 zijn. Daarna moeten ze naar een kostschool op Sj?lland. Dat is hard voor de ouders en ook voor de leerlingen, lang van huis, en in de winter niet elk weekend naar huis.

Verder is het niet toegestaan op de vestingmuren te lopen, of stenen daarvan te verwijderen. Verder mag er geen afval achtergelaten worden, er mogen geen bloemen of planten geplukt worden. Er mogen geen vogeleieren meegenomen worden (beide eilanden zijn vogelreservaat). En er mag niet gecampeerd worden op andere plaatsen dan de camping.

Overigens zijn beide bewoonde eilanden niet meer dan rotsen. Alle aarde en grond op het eiland is ooit overgevaren van Bornholm. Wat een klus !

Foto?s : Christians? & Frederiks?

4 thoughts to “Ertholmene – Christians?”

  1. Klinkt als echte paradijsjes. Ons Schiermonnikoog komt er nog het dichtste bij denk ik. Ik heb ooit – lang geleden – nog eens een aanbod gehad daar een bedrijf over te nemen. Het was me toen – 30 jaar oud – wat te ge?soleerd. Maar als je niet meer hoeft te werken lijkt het me ideaal!

  2. Hier in Denemarken is een documentaireserie over de Deensen eilanden. Helaas een beetje onhandig tijdstip: zondagmorgen. Het geeft een heel mooi beeld over het leven van de eilandbewoners. Het laat zien dat ze inderdaad aan elkaar overgeleverd zijn. Dat heeft zo zijn voordelen maar ook nadelen. Het geeft hetzelfde beeld dat jij nu schetst.

  3. Ja dat is een herhaling (De Danske ?er) van een serie die al eens eerder uitgezonden is op DR. Een erg goede serie overigens. Bornholm is net geweest :-)

  4. Ik loop weer eens achter de feiten aan. ;-0 Maar het is inderdaad een goede serie.

Comments are closed.