Odense

Old style huizenFonteinWegwijzers


Odense is een gezellige en leuke stad, en een aanbeveler. Het is al snel duidelijk wat de 2 thema?s zijn in de stad : H.C. Andersen en fietsen.

Odense is Denemarkens officiele fietsstad, wat betekent dat er ontzettend veel focus is op fietsen, goede en veilige fietspaden, bewaakte fietsenparkering, noem maar op. Er loopt een mooi fietspad dwars door de stad en ook in de omgeving van Odense kan er uitstekend gefietst worden. Het idee met deze campagne is om meer mensen op de fiets te krijgen. Het aantal fietsers wordt elke dag geteld, en bij fietsenrekken kun je zelfs je banden oppompen via een luchtapparaat. Luxe ! Odense is vlak en uitstekend geschikt om te fietsen, en het eiland Fyn is de moeite waard te om rond te fietsen.

Odense heeft 184.000 inwoners, en is een van de grote steden in Denemarken. Odense is (wereldwijd) bekend als de geboortestad van sprookjes en avonturenschrijver Hans Christian Andersen. In 2005 is het 200 jaar geleden dat H.C. Andersen geboren werd, en dat wordt gevierd met een gigantisch feest in Odense volgend jaar.

Ik heb 2 dingen bezocht in Odense. De eerste was Brandts Kl?defabrik, afgezien van het feit dat dat natuurlijk een fantastische naam is, en ik er ook vrijdag al was voor het openlucht tv-2 concert op de amfiscene, heeft Brandts een hoop te bieden. Brandts Kl?defabrik is een oude textielfabriek die is omgebouwd tot winkels, cafe?s, bioscoop, concertplek, museum voor fotokunst en kunsthal. Ik bezocht hier bioscoop, museum voor fotokunst en de kunsthal, en allemaal de moeite waard.

Natuurlijk moest ik ook iets zien van H.C. Andersen. Het leuke is dat de stad vol staat met beelden uit de verhalen van Andersen. Ik liep langs zijn geboortehuis (waar ook een museumpje is) en nam een foto en liep daarna door naar het echt H.C. Andersen museum. Hier is een compleet overzicht van het leven van H.C., je vind er geschreven brieven, een overzicht van zijn papierknipsels (grappige hobby voor een schrijver!) en in het rariteiten kabinet in de kelder ligt zijn hoed, zijn zakhorloge en meerdere van zijn eigendommen. Het was een stuk leuker dan ik van tevoren gedacht had.  En ik heb mijn H.C. boeken maar weer eens opgezocht, om er weer eens wat in te lezen. Ook dit was een aanrader.

Ik voelde me erg thuis in Odense, er zijn vele cafe?s met terasjes en er hangt een gezellige stemming. Het aanbod op cultuurgebied is groot, en de huizen een stuk goedkoper dan in ?rhus. Het ligt midden tussen ?rhus en K?benhavn in, en ik sluit niet uit dat ik er ooit nog eens naar toe verhuis.

Mocht u geinteresseerd zijn, de foto?s liggen hier.

4 thoughts to “Odense”

  1. Wij waren er een paar dagen voor jou!! Ik zag de aanplakbiljetten & guess what: een aantal foto?s die jij hebt heb ik ook … alleen nog niet zo mooi. Nog steeds belichtingsproblemen … *zucht* … Maarre, ik kan mij voorstellen dat je er zou kunnen wonen. Het is misschien net iets gemoedelijker (provinciaalser) dan Arhus.

Comments are closed.