Oslog

OsloOsloOslo

Afgelopen weekend waren wij in Oslo. Kwa weer leek het wel of we in Barcelona waren, het was warm en het was zomer. Een ander bijkomend voordeel van Oslo is dat het een stuk noordelijker ligt, waardoor het ook een stuk langer licht was ?s avonds. Oslo ligt mooi, aan het grote Oslo fjord, met bos en heuvels op korte afstand.

We boekten een hotelpakket inkl. Oslo Pass die gratis toegang geeft tot bijna alle attracties in Oslo, en ook recht geeft op gratis openbaar vervoer. Een absolute aanrader die Oslo pas, en het openbaar vervoer in Oslo is perfekt. Er rijden vele bussen, trams en sneltrams en alles is erg makkelijk te bereiken.

Als eerste bezochten Tryvann t?rnet, een wat hoger gelegen tv toren met een mooi 360 graden panorama uitzicht over Oslo en omgeving. Op weg naar beneden kwamen we langs Holmenkollen, de gigantische skispringschans die ooit als olympische schans dienst gedaan heeft. Als je naast de schans staat is het bijna niet te geloven hoe stijl de schans is, en dat daar mensen vanaf komen glijden op ski?s is indrukwekkend. Het gekke was dat de schans in de zomer uitloopt in een meertje. Naast dit meertje stond een kleinere schans, en er liepen jongens met reddingsvesten rond. En tot onze grote verbazing ging er een op skies van de helling af, om vervolgens met kleding en al in het meertje te belanden. Rare jongens die noren, maar het zou nog gekker worden.

We gingen langs het Noors folkemuseum om het mooie noorse houten kerkje te zien (en niet meer dan dat) en bezochten natuurlijk het Vigeland park, wat een echt aanrader bleek. Dit mooi aangelegde park staat vol met beelden van Gustav Vigeland, een noorse beeldhouwer. En zelfs al was ik sceptisch, omdat iedereen het altijd over het Vigeland park heeft als je het over Oslo hebt, moet ik zeggen dat ik onder de indruk was. Vele mooie beelden, en modern uitgevoerd. Zien dus als je in Oslo bent.

Ik zag ook de Scream in het Munch Museet dat vol hangt met de werken van de noorse schilder Edvard Munch. Ik wilde alleen The Scream (Skriget) zien, en liep vrij snel door de rest van het niet al te grote museum.

We bezochten ook het koninklijke paleis, met de onvermijdelijke wisseling van de wacht (wij houden wel van mannen in uniformen), en waren verbaasd over het feit dat deze noorse wachten met van die rare hoedjes lopen. Wij vonden het nog het meest op een engelse bolhoed met een veer lijken. Nee doe dan de deense berenmutsen maar. Het paleis is verder niet echt een gebouw om van onder de indruk te raken, maar aardig om te zien.

De avonden brachten wij door op Aker Brygge, het nieuwe havengedeelte in de binnenstad van Oslo. Hier was het heerlijk mensen kijken, van de zon genieten, en (ook belangrijk) heerlijke italiaanse ijsjes eten. Ook hier stond een skischans in het water en deze keer gingen ze er niet met ski?s maar met fietsen vanaf, salto?s makend en in het water belandend, hopend dat ze de fiets niet op hun knar kregen. Echt gekke jongens die noren !

In de winkelstraat van Olso (Karl Johann Gate) is er volop leven met cafe?s, restaurants en straatartiesten. Hier lijkt Oslo op alle andere grote steden met Mac Donald, Burger King, Hardrock Cafe en Fridays. Oslo is de moeite van een bezoekje waard, wij waren er een lang weekend, en zagen de meeste hoogtepunten. Er is maar een ding waar je op voorbereid moet zijn als je naar Oslo gaat : het is er verschrikkelijk duur.

Oslo foto?s

One thought to “Oslog”

Comments are closed.