The Scream – weg !

The Scream - Edvard Munch

Jeetje, zoals Novio net schreef, is Edvard Munch – the Scream vandaag uit het Oslo museum gestolen. Boeven ! Vorige week zag ik hem nog, en ik kan u beloven dat ik hem niet gestolen heb. (Ook de noorse krant schrijf erover overigens.) Ook Munch? “Madonna” is gestolen. Volgens de noorse krant zijn 2 bewapende rovers het museum ingelopen (in openingstijd) en hebben het schilderij van de muur gehaald en zijn naar buiten gerend en in een audi weggereden.

Overigens (dat wist ik niet) bestaan er 4 originele versies van The Scream. Het Munch museum heeft er 3, het vierde eksemplaar werd in 1994 uit het noorse Nationaal Museum gestolen.  Het Munch museum heeft nu nog 2 eksemplaren in de kelder liggen.

Ik moet wel toegeven dat ik verbaasd was over de weinige beveiliging in het Munch museum. Je moest wel je rugzak achter laten, maar daar was verder geen controle op. En het schilderij zelf hing aan de muur, niet achter glas, en zonder verdere beveiliging. Dus het is vrij makkelijk om het mee te nemen, als je hard kunt lopen tenminste. De hele diefstal duude 50 sekonden. Geschatte waarde van The Scream : 450 miljoen noorse kronen (= ca. 140 miljoen gulden).

10 thoughts to “The Scream – weg !”

  1. 140 miljoen gulden? Dat is schat ik dan ongeveer 63,5 miljoen euro. Toch? Het nieuws was in ieder geval belangrijk genoeg om het Nederlandse journaal te halen.

  2. Ja het was een slechte beveiliging, maar het is van den gekke dat dit zomaar gebeurt. En trouwens wat moeten ze met het schilderij, het lijkt mij vrij moeilijk te verkopen.

  3. Geef hem nou maar terug Ingrid! Je krijgt heus wel andere leuke verjaardags kadootjes. Gefeliciteerd trouwens!!!!

  4. Als we het voorbereidend werk even niet meetellen en je verrekend die vijftig seconden met de waarde van het schilderij: wauw, dat is een leuk uurloon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *