Hans Christian Andersen II

Ik heb na mijn bezoek aan Odense en vooral ook het H.C. Andersen museum in Odense mijn 2 H.C. Andersen sprookjesboeken weer eens opgezocht. Ik heb ze al jaren staan die boeken omdat ik vond dat als je in Denemarken woont, dat je dan op zijn minst wel H.C. Andersen gelezen moet hebben. Maar ik was er nog nooit aan toegekomen ze ook daadwerkelijk te lezen.

Op dit moment liggen ze op mijn nachtkastje, en lees ik elke nacht een sprookje/avontuur voor het slapen gaan. (In het deens (George) zonder vertaal verlies) ) En het valt me op hoe enorm tijdloos deze sprookjes zijn. De nieuwe kleren van de keizer werd bijvoorbeeld al in 1837 geschreven, da’s 167 jaar geleden ! En de strekking van het verhaal is vandaag de dag nog steeds actueel. Andere bekende Andersen sprookjes : De prinses op de erwt, De Kleine Zeemeermin, Het Lelijke Eendje, affijn kijk zelf de lijst maar eens door. De verhalen doen ondanks hun leeftijd zeker niet ouderwets aan.

Ik kende een hoop titels wel, maar de verhalen die er bij horen kon ik me niet altijd even goed herinneren. Wij lazen ook meest Grimm thuis, en niet zoveel Andersen. De overbekende (en overgewaardeerde) Kleine Zeemeermin in Kopenhagen is geinspireerd op het verhaal van Andersen. Maar weet u nog waar dat verhaal eigenlijk over ging ? Ik niet echt, tot ik het gisteren las. En wat me al eerder opgevallen is bij de sprookjes van Andersen : soms zijn de verhalen best hard en er zit zeker niet altijd een happy ending aan. Ja de sprookjes zijn als het leven zelf.

Tot mijn grote verbazing (copyright?) is een groot deel van de sprookjes van H.C. Andersen te vinden op het internet (in het engels) : Hans Christian Andersen – Fairy Tales and Stories. Maar als ik u een tip mag geven : koop een H.C. Andersen sprookjesboek en ga op ontdekkingsreis in zijn avonturenwereld. Het is zeer zeker de moeite waard om ze allemaal te lezen. Ook een bezoek aan het H.C. Andersen museum in Odense kan ik u van harte aanbevelen.

One thought to “Hans Christian Andersen II”

  1. Volgens mij is het zo dat copyright op het werk van een auteur vervalt nadat die persoon x jaar dood is, of als het werk y jaar oud is. De waarden voor x en y verschillen per wetgeving. Zo is het werk van Shakespeare ook niet beschermd door copyright en zal volgend jaar de eerste muziek van Elvis in Amerika vrij van copyright zijn. Ik vermoed dat het daardoor komt (Andersen is overleden in 1875, iets later dan Shakespeare, maar ook een stuk eerder dan Elvis).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *