Brødre (5/5)

Brødre (2004)Ik weet het wel, u denkt dat ik een Deense film chauvinist ben, dat ben ik misschien een beetje, maar toevallig heeft Brødre (Brothers) net 2 prijzen gewonnen op het filmfestival van San Sebastián in Spanje, en neem maar van mij aan dat dat verdiend is.

Hoofdrolspeler in deze nieuwe film van Susanne Bier (die ook prijzen gewonnen heeft met Elsker dig for evigt / Open hearts in 2002) wordt gespeeld door Ulrich Thomsen die u misschien nog kent van
Festen (1998) / The Celebration en zijn minirol als schurk Davidoff in James Bond : The World is not Enough.

Brødre is het verhaal over de 2 broers Jannik en Michael. Jannik een losbol net losgelaten uit de gevangenis, en Michael, beroepssoldaat, gelukkig getrouwd en 2 kinderen, en de wijste van de 2. Hun relatie veranderd volledig als Michael naar Afghanistan moet voor een UN missie en daar met zijn helicopter neerstort en gevangen wordt genomen. Zijn familie in Denemarken krijgt te horen dat hij overleden is. Hij komt echter thuis na een periode gevangenschap in de bergen van Afghanistan. En al snel krijgt deze traumatische ervaring de overhand in het leven van Michael en zijn familieleden.

Geen licht verteerbare film, maar zeer zeker de moeite waard. (5 van de 5)

5 thoughts to “Brødre (5/5)”

  1. De Denen kunnen best goeie films maken. Beter dan de Nederlanders in elk geval. Zelf heb ik o.a. Old Men In New Cars (Gamle m?nd i nye biler) eens gezien. Dat was wel een leuke film, maar aan de andere kant ook een rare comedy. Tja… je moet er van houden… :)

  2. Ik zou best wel eens een goeie deens film willen zien, maar hoe doe je dat in Nederland? Ik heb ooit eens van de TV “Charlot og Charlotte” (dat was lachen) en de serie “Riget” (dat was nog harder lachen) op video opgenomen, maar verder zie je weinig of geen deens op de nederlandse TV.

  3. @Wim – ik weet niet waar je woont in Nederland, maar de artcinemas in Nederland (bijv. ‘t Hoogt in Utrecht) draaien regelmatig deense films.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *