Deense films in Utrecht

In filmtheater ‘t Hoogt in Utrecht is er op dit moment een Deens kinderfilmfestival aan de gang. Er zijn nog 2 films te zien.

zo 3 oktober, 14.00 uur en wo 6 oktober, 15.30 uur
VALKENHART (8+)
De negenjarige Katja woont in Kopenhagen en kijkt graag naar vogels. Op een dag redt ze een jonge valk in het bos. Uitgeput van haar reddingsactie gaat ze even in een vrachtwagen zitten. Ze valt in slaap en wordt pas veel later wakker, in Italië! Valkenhart won in 1999 de Cinekid Publieksprijs.

zondag 10 oktober 14.00 uur en woensdag 13 oktober, 15.30 uur
WALLAH BE (8+)
Het is niet gemakkelijk om Aksel te heten en van varkensvlees te houden, terwijl je liever een coole moslim bent, die stoere dingen kan zeggen in het Arabisch. En dan moet Aksel ook nog in een talentenjacht meedoen met een meisjepopgroep. Het is duidelijk tijd voor een enorme imago verandering! Denemarken, 2002, 79 min. Ned. ondertiteld

Verder draait er op dit moment voor de oudere jongeren:
WILBUR WANTS TO KILL HIMSELF – regie: Lone Scherfig
en
THE FIVE OBSTRUCTIONS
experimenterende film van : Lars von Trier & Jörgen Leth

6 thoughts to “Deense films in Utrecht”

 1. Die eerste film van dat meisje met de kraai heb ik eens op tv gezien. Heel veel deense jeugdfilms worden zaterdagochtend op nederland 3 uitgezonden bij villa achterwerk.

 2. Ja dat was “vroeger” ook al zo. Ik kan me nog wel herinneren dat ik als kind de scandinavische (ik weet niet of ze allemaal deens waren) kinderfilms altijd het leukst vond om naar te kijken. En dat ik teleurgesteld was als er die ochtend geen te zien was.

 3. Binnenkort is er het Cinekid Festival, daar worden ook altijd veel Scandinavische kinderfilms gedraaid.

 4. Ik heb 2 weken geleden 2 mooie Deense films op het filmfestival Film by the Sea gezien (onbegrijpelijk dat dit festival niet populairder is, ze vertonen er echt de beste films). Het waren ‘In your hands’, die over een incident tussen een theologe en een geheimzinige gedetineerde in een vrouwengevangenis ging, en ‘Aftermath’
  over de spanningen tussen een echtpaar dat hun dochter verloren had. De laatste won overigens de publieksprijs.
  Ik weet niet of ze in de Nederlandse bioscopen gaaan draaien.
  Waren ze in Denemarken populair?

 5. In Your Hands (Forbrydelser), en Aftermath (Lad de sm? b?rn) heb ik beide gezien, erg goede films allebei. Serieuze films, en allebei heel goed ontvangen hier in Denemarken. Deense films zijn hier erg populair, vooral omdat er de laatste jaren zoveel kwaliteitsfilms gemaakt zijn.

 6. Leuk om te horen dat ze in eigen land ook gewaardeerd worden.
  Ik ga eind november een paar dagen naar Kopenhagen (de eerste keer Denemarken, het stond al jaren op mijn verlanglijstje) en wil dan natuurlijk wel naar de bioscoop. Tegen die tijd vraag ik misschien wel filmtips aan je.
  O nee…ik bedenk me nu dat Deense films natuurlijk niet ondertiteld zijn in Denemarken. Dan wordt het moeilijk,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *