?rnen

?rnenNiet alleen de deense filmwereld beleefd gouden tijden, ook de tv series zijn ontzettend populair en succesvol, en niet alleen in Denemarken. De afgelopen 2 jaar was het Denemarken (DR) dat aan de haal ging met de Emmy voor beste Drama serie. In 2003 won DR een Emmy met de serie Nikolaj and Julie en in 2002 met Unit One / Rejseholdet (is inmiddels gekocht door USA, en komt daar in een amerikaanse versie), een serie over een speciaal politieteam. Dit jaar is DR weer genomineerd, nu met de serie Krøniken. Al deze series worden normaalgesproken op zondagavond uitgezonden, en je kunt zondagavond om 20.00 een kanon afschieten op straat. Meer dan 1 miljoen denen (en een enkele hollander) zitten elke zondagavond voor de buis gekluisterd.

De nieuwste serie heet Ørnen. En ik moet zeggen dat het ze weer gelukt is een kwaliteitsserie te maken. Bij de serie hoort ook een website waar je kunt lezen hoe en waar bepaalde scenes opgenomen zijn. En mocht je toch een aflevering missen, zijn alle afleveringen te bekijken via internet. En niet in een klein lullig formaat, nee in kwaliteitsformaat, full screen. Kijk dan heb ik er niet zoveel moeite mee om mijn kijk- en luistergeld te betalen.
Ik vraag me af of dit soort series naar Nederland komen. Als dat het geval is kan ik ze van harte aanbevelen.

8 thoughts to “?rnen”

  1. Nederlandse tv is een ramp, als er al iets de moeite waard is komt dat of heel laat, of zeer onregelmatig (want er is altijd wel een voetbalwedstrijd), of een combinatie daarvan. Ik hoop dat dit soort series op DVD komen in Nederland, begin ik mijn eigen priv? omroep wel.
    (die het tot nog toe moet doen met een kleine 50 afleveringen starsky and hutch)

  2. Ingrid du er dejlig!!

    Ik, deense in Nederland, keek een paar afleveringen van ?rnen toen ik een poosje geleden in Denemarken was… bijna in staat om alleen voor die serie in dk te blijven. Maar door jou.. heb ik nu aflevering 4, 5 en 6 gekeken… fullscreen!! hihihih…mooie serie.

  3. Ja mooie serie h? ! Komende zondag is voorlopig de laatste aflevering, en dan staan alle afleveringen online. Dan begint Kr?niken weer, maar die is helaas niet via internet te volgen.

  4. Het is natuurlijk niet te vergelijken met de series die je hierboven genoemd hebt maar de jeugdserie Jesus og Josephine is vanaf gisteravond, dagelijks te zien op de Nederlandse televisie (NCRV). Het was even wennen want het was nagesynchroniseerd. Jammer eigenlijk want ik had mijn Deens wel eens willen testen.

Comments are closed.