The Da Vinci Code

Dan Brown - The Da Vinci CodeGisteren op Schiphol hield ik de traditie in ere, ik kocht een boek voor de terugreis. Het werd The Da Vinci Code van Dan Brown (in het engels). “Eindelijk” hoor ik u denken. Ja als een boek zoveel bergen positieve recensies krijgt dan vind ik het verdacht worden, en dan kon het boek (dacht ik) alleen maar tegen vallen.

Ik ben er in begonnen op Schiphol in de wachtruimte, las door in het vliegtuig (de vertraging was deze keer helemaal niet erg) en bleef lezen op Billund Airport terwijl ik op de bus naar huis zat te wachtten. Dat ik daardoor mijn digitale camera in de wc liet hangen geeft wel aan hoe afgeleid ik was. En dat ik dat een half uur later pas bemerkte helemaal. Ik terug naar het toilet, maar het toestel was weg. Nu moet het wel een heel goed boek zijn dacht ik nog, want die camera was duur geweest en ik zag hem waarschijnlijk niet meer terug. Toch maar even langs de informatiebalie, en gelukkig had een aardige mevrouw de camera daar al afgeleverd. Pfew, gauw doorlezen. Voordat ik ging slapen las ik door (en ging daardoor veel later dan gepland pas slapen). En toen ik wakker werd (veel eerder dan normaal) las ik snel nog een paar hoofdstukken zodat ik te laat op mijn werk kwam.

Wat een spannend en interessant hersenkraker boek ! En wat bevat het boek een hoop interessante feiten. Nu al het beste boek voor 2005 voor mij, en ik ben pas op bladzijde 173. Ben benieuwd wanneer het boek verfilmd wordt.

Nu vraag ik me af : Heeft u het ook gelezen ? (niets verklappen hoor !) En zijn de andere boeken van Dan Brown net zo goed ? Dan moet ik even langs de boekhandel.

35 thoughts to “The Da Vinci Code”

 1. Ik heb zelf net het Bernini Mysterie gelezen en was ook heel erg onder de indruk… voornamelijk door de vele details en inderdaad een hoop interessante feiten, wat een research moet hieraan vooraf gegaan zijn. Of Bernini beter is dan Da Vinci, weet ik nog niet. Da Vinci ligt nu op mij te wachten.

 2. Verfilming wordt aan gewerkt naar ik meen gelezen te hebben. Boek gelezen, vond het wel aardig maar niet alle ophef waard. Nooit echt spannend (nou ja, net zo spannend als een cliffhanger bij GTST).
  De andere boeken van Dan Brown wil ik niet lezen, ik verwacht niet dat die beter zijn, vandaar.

 3. @Ronald : Echt niet ? Ik vind het echt een spannend boek. En vooral de vele feiten die je onderweg meekrijgt vind ik erg leuk en leerzaam.

  @Richard : dat kan ook niet uitblijven. Ron Howard nog wel, dat belooft wel wat.

  @Malene : Bernini moet ik maar eens op mijn lijstje zetten.

 4. Dank voor de waarschuwing! Ik kreeg vandaag de engelse versie van een vriendin die het in 2 dagen las..

 5. Met kerst Angels & Demons (de voorloper van The DaVinci Code”, ook met Langdon “in de hoofdrol”) en Deception Point gekregen….

  Als ik ze uit heb zal ik laten weten wat ik er van vind…. :)

  Ik ben trouwens wel heel benieuwd naar de film, al had ik me bij Robert Langdon een heel ander type man voorgesteld dan Tom Hanks is…..

 6. Het begint steengoed, verwachtingsvol. Wauw, spannend en al die feitjes! Maar naarmate het einde dichterbij komt, vervalt het in een wat saai, afgebladderd geheel. ‘t Is dat ik eerst niet wilde geloven dat het echt slechter werd. Ik las stug door. Maar helaas, uiteindelijk vond ik het niet bevredigend. Hij houdt het goede van het begin niet vast. Vind ik dan. :)

 7. Boek heb ik ook gelezen; vond het destijds onbegrijpelijk waarom juist dit boek zo populair was.

  Ja het is zeker een erg leuk boek en ook zeker een aanrader om te lezen. Maar het verschilt niet zo heel veel van de vorige boeken van dezelfde auteur imho. Die hebben exact dezelfde insteek, maar zijn nooit populair geweest.

  ps) ik denk inderdaad dat ik het Bernini mysterie eerder had gelezen, maar weet de titels nooit te onthouden.

 8. @Ingrid: die feitjes stoorden nogal, ik las niks nieuws (maar heb dan ook meerdere graalboeken in de kast staan). Geef mij maar een Mankell, die zijn tenminste ?cht spannend.

 9. In het blad http://www.reizen.nl staat een reportage over het boek. Er zijn nu kennelijk hele hordes toeristen die in Parijs en Londen alle dingen uit het boek nalopen. Heb er goede verhalen over gehoord.

  Over goed gesproken: het beste in jouw verhaal vind ik nog wel dat er nog mensen zijn zoals die mevrouw die je camera heeft terug gebracht!!

 10. Oh, voor 79 Euro kun je zo’n thema weekend naar Parijs inkl. hotelovernachting en treinreis. Goedkoop zeg ! Lijkt me best leuk als je het boek gelezen hebt.

 11. Ik heb het boek al een tijdje – ongelezen – in de kast staan. Ik was een beetje sceptisch, nog meer toen nog enkele boeken van Dan Brown in de bestsellerslijsten belandden. Ik kreeg het gevoel dat ik te maken had met een epigoon van Ludlum. Maar nu ik jouw verhaal lees, lijk ik toch om te gaan. Moet eerst nog even(?) Geert Mak’s “In Europa” uitlezen.

 12. Ik vind de “feitjes” uit het boek nogal twijfelachtig. Maria Magdalena was de vrouw van Jezus? In christelijk Amerika zijn ze veel kritischer op zulke uitspraken, daarom is het boek daar ook zo’n rel geweest.

 13. Die “feitjes” in het boek zijn allemaal dikke onzin, lieve mensen. Zoek “concilie van Nicea”, “Constantijn”, “Maria Magdalena” en “Tarotkaarten” maar eens op in een goede encyclopedie en je zult zien wat ik bedoel. Wat de priorij van Sion betreft, dat was het werk van een slimme 20-eeuwse oplichter. (zie http://www.priory-of-sion.com) Sorry dat ik de illusies moet verstoren mensen…

 14. Da Vinci code vond ik erg spannend, alleen jammer dat de feitjes niet altijd kloppen. Ik was wel een beetje teleurgesteld toen ik ‘Angels and demons’ (ook wel Bernini mysterie maar mijn Engels is goed genoeg om het boek niet vertaald te lezen) las, want dat boek is qua opzet bijna een copie van Da Vinci Code. Langdon, mooie vrouw, dode vader etc. Deception point is de laatste die ik gelezen heb, ook hier weer mooie vrouw, iets oudere man (geen Langdon dit keer maar een wetenschapper), en een raadsel. Toch wel weer spannend en zeker heerlijk ontspannend als je op reis bent :-)

 15. @ Leo R: Ik vind het vrij naief van je zo te reageren…Volgens mij wil je gewoon niet inzien dat de volgens jouw onware feiten, steunen op jaren van onderzoek…en de christelijke kerk zal er alles aan doen om de feiten te weerleggen…zelf de priorie in een slecht daglicht plaatsen door er een fake-site van op te richten!

 16. Ik ben begonnen met de Da Vinci code en heb het in 2 dagen uitgelezen.Ben het met Marloes eens dat hij het einde in feite best pakkender had mogen maken,maar al met al een uitstekend boek.Daarna heb ik het Bernini mysterie gelezen.Dezelfde opzet maar dan andersom geschreven.Eerst moeite met het doorworstelen van de Materie en het Anti Materie maar uiteindelijk wordt het toch spannend en lees je het in 1 x uit.Met Kerst ben ik aan zijn 3e Nederlandse boek begonnen.Het Juvenalis Dilemma.Wel zijn stijl maar een heel ander verhaal.Als je het mij vraagt de minste van de 3 boeken die in Nederlands zijn uitgekomen.Ben erg benieuwd naar de verfilming van de Da Vinci Code.Al kan,ook ik ,me niet voorstellen dat er geen andere acteur te vinden was dan Tom Hanks.Al vind ik dit een uitstekend acteur,de rol past niet bij hem.Ik had liever Sean Connery of Richard Chamberlane gezien.

 17. Prachtig dat een boek met zulk oud nieuws zo’n ophef kan maken. Alle wetenswaardigheden die er in vermeld worden zijn al zo,n 25 jaar bekend. Ik heb er niets nieuws in gelezen. Alleen is er nu een heerlijk onzin verhaal omheen verzonnen, wat lekker wegleest. Ik hoop dat de wetenschappelijk boeken waarop de code gebaseert is nu eindelijk de aandacht krijgen die ze verdienen. Dit zijn namelijk de boeken waar echt veel onderzoek voor is gedaan, Dan Brown heeft ze alleen maar braaf overgetypt, en het geluk gehad dat zijn verhaaltje over de gehel wereld aanslaat. Vele schrijver voor hem hebben op precies de zelfde wijze geprobeert maar zij hebben nooit zo,n publiek weten te bereiken.

  Edwin

 18. Yes, wij hebben ze ook allemaal thuis, en ben nu halverwege Deception Point, heb het Juvenalis Dilemma uit. Vind de boeken geweldig!

 19. Voor de liefhebbers van dit soort boeken lees ook eens wat van de nederlandse auteur Jeroen Hetzler. De wegen van horus en de verborgen Jihad en onder de naam Jeremy Hustler de overloper. Prachtige boeken met de zelfde thema’s als in de da Vinci code

 20. ik heb het boek net uit alleen kan iemand mij misschien het einde wat duidelijker uitleggen want is dat nou de graal die hij heeft gevonden of is dit weer een begin voor een nieuwe andere speurtocht naar de graal?? b.v.d.

 21. Ik heb het boek ‘De Da Vinci Code’ gelezen en genoten(?). Het is effectief een doorlezer, snel, vlot geschreven met veel leuke wetenswaardigheden. Maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het te veel lijkt op een beginnende vormgeving voor een spannende thrillerfilm. De hoofdstukken zijn (te) kort, ik lees nergens iets diepgaands, de karakters van de belangrijkste personages blijven oppervlakkig, het is een rush naar de laatste bladzijde zonder ook maar ergens te beklijven. Het had veel beter gekund. Ik begrijp het enthousiasme van velen (de pers) niet goed. Hopelijk is voor eenmaal de film beter!

 22. ik heb zowel de da vince code gelezen als bernini. Zelf vind ik bernini beter, maar op zich zijn het twee gelijkende verhalen zoals sommige al gezegd hebben. Nu om het een thriller te noemen vind ik nog al ver gezocht, heeft iets meer weg van een detective verhaal. Het leukste aan de twee boeken vond ik juist al de feiten, ook al zijn die niet 100% waar! Het doet je tenminste nadenken, en niet alles te nemen met de lepel in de mond. Mensen die hier niks van geloven hebben oogkleppen op hun gezicht en willen maar 1 kant van de medaille zien. leo r: tis niet omdat het op een site staan dat het niet waar is, dat je dat moet geloven! Dan kan je even goed heel het boek geloven! nuja dat is natuurlijk u zaak, maar ik zou toch is verder kijken dan uwe neus lang is( dit is absoluut niet slecht bedoelt, maar kan er niet goed tegen wanneer mensen alles zwart wit zien)
  Ik vond het een aangenaam boek, vlot geschreven, en leuke feitjes. Tenminste een boek die u is doet nadenken.Een aanrader, niet minder, niet meer

 23. De link http://www.seti2.nl/fibonacci.htm geeft interessante informatie over Einstein en de Orde van Sion. Newton was ge?nteresseerd in de Orde van Sion en Einstein ook. Zijn zus Maja Einstein zit hier misschien voor iets tussen want ze maakte haar doctoraat over Godfried van Bouillon die met de Orde Van Sion wordt geassocieerd. Maar de wiskunde speelt natuurlijk ook een grote rol: in de Gulden Snede en de getallen van Fibonacci.

 24. Peter: Interessante site. Het blijft een spannende theorie. Van de week was hier een documentaire op tv (van de BBC) over de Da Vinci Code, en daar werden alle feiten van het boek onderuit gehaald. Maar ik denk dat je een zelfde programma zou kunnen maken waar alle feiten wel bewezen zouden kunnen worden.

 25. Ingrid, ik heb een website gezien van het Opus Dei waarin ze werkelijk alle mogelijke moeite doen om te bewijzen dat de Da Vinci code allemaal onzin is. Ik vraag mij dan af, waarom doen ze al die mogelijke moeite om iets te ontkennen dat zo duidelijk onwaar is? Ze bewijzen bijvoorbeeld dat Jezus niet getrouwd is met Maria Magdalena. Dit is zo een trucje natuurlijk, want de vraag is eigenlijk of Jzeus een relatie had met haar. Door te vraag ietsje anders te beantwoorden, lieg je niet, maar omzeil je de waarheid. En ik moet zeggen, dat ik hen wel bewonder voor de manier waarop ze niet liegen, maar toch niet de waarheid vertellen.

 26. ik vond ze tegenvallen,
  het juvenalis dilemma en davinci code

  Davinci begon heel goed, met al die verwijzingen naar het ‘niet-kloppende’geloof, maar werd daarna een achtervolging, en dat teabing de bad guy bleek…….errug cliche

  Juvenalis schoot niet op. david maakte nauwelijks vorderingen en susan deed ook niks. we hadden 1 blad david, 1 blad susan, 1 blad david, 1 blad susan. er zat totaal geen schot in. en het was wel overduidelijk hoe het zou aflopen met strathmore en dat die liftcode susan was…gohgohgoh……voor mij geen dan brown meer

 27. Ik heb genoten van het spannende verhaal. Het leest ook lekker vlot.

  Maar nu inhoudelijk. Het boek is natuurlijk een roman en moet daarom niet te serieus genomen worden als het op feiten aankomt. Toch doen sommige mensen dat. Voor die mensen heb ik een uitgebreide recensie geschreven. Het stuk staat op:

  http://www.DeDaVinciCode.TK

 28. Na de vele goede recensies en mijn lust deze zomer na lange tijd weer aan een goed boek te beginnen , heb ik de da vinci code voor mezelf gekocht.
  Na 30bladzijden vond ik het al super spannend en kon ik niet meer ophouden met lezen.
  Ik ben nu op bladzijde 250 en vind het nog steeds spannend alleen moet ik bekennen dat ik me erger aan de hoofdstukken die niet vloeiend in elkaar overlopen. Dan wordt er uitgebreid veel paginas op de belevinissen van langdon in gegaan zodat je er helemaal in zit, vervolgens gaat ie maximaal 2bladzijde door op een saai stuk met silas in de hoofdrol. Ik vind het jammer doordat het zon spannend boek is en je zo nieuwschierig word gemaakt naar het eind je wel slordig gaat lezen, mischien iets te langdradig naar mijn mening.
  Toch ben ik heel enthousiast over de originaliteit van het verhaal en de (voor mij nieuwe) schrijver.
  Ik ben nog nooit in Parijs geweest maar ik denk dat dat niet lang meer gaat duren.
  Ik raad iedereen in ieder geval het boek te lezen , want ik vind de feiten in het boek echt super!

 29. Wil je pas een belachelijk boek lezen over De Graal, dan moet je “De Ware Graal en zijn valse hoeders” van Jan Smulders lezen, uitgegeven bij Uitgeverij Aspekt, die daar al lang spijt over heeft. De heer Jan Smulders heeft de echte graal ontcijfers: namelijk een constructie voor de echte waarde van pi. Die echte waarde is niet 3,1415 … zoals we op school hebben geleerd. Neen, onder de invloed van de zwaartekracht, zoals beschreven in de algemene relativiteitstheorie van Einstein, meten we hier op aarde een valse pi. De echte pi is gelijk aan de tangens van 72, ongeveer 3,08.
  Klinkt je dit als een belachelijke plot van een dwaze roman in de oren, ge?nspireerd op De da Vinci code? Helaas, waar de da vinci code een roman is (al dan niet gebaseerd op ware feiten), is het boek van Jan Smulders een wetenschappelijk onderbouwd boek. Helaas heeft de heer Jan Smulders van meetkunde geen kaas gegeten. En dat ik wel spijtig als De Graal in de meetkunde terug te vinden is. Het ontbreekt de heer Smulders zelfs aan de meest elementaire kennis van de meetkunde. Hij denkt dat het getal pi in de niet-Euclidische meetkunde een andere waarde heeft dan 3,14159265 ?. Hij denkt dat de niet-Euclidische meetkunde gelijk is aan boldriehoeksmeetkunde. Hij weet niet dat de verhouding omtrek/diameter van een cirkel (wat in de Euclidische meetkunde gelijk is aan pi of 3,141592 ?) in de niet-Euclidische meetkunde van plaats tot plaats anders is en dus op sommige plaatsen 3 kan zijn of 4 of 12,54545 of 3,1415 of 234,767 of om het even welk getal. Hij weet niet dat Einstein gebruik maakte van de niet-Euclidische meetkunde, want hij verklaart in een interview: ?sinds Einstein weten we dat ook de niet-Euclidische meetkunde niet zaligmakend is?. Hij verwijst naar de NASA maar weet niet dat de NASA precies de voorspellingen van Einstein via de niet-Euclische meetkunde probeert te toetsen.
  Verder verklaart hij dat hij de getallen van Fibonacci en de Gulden Snede in ananassen heeft ontdekt. Wie op internet zoekt, zal honderden websites vinden waar dit al allemaal beschreven staat. Mijnheer Smulders kan dus hoogstens iets ?herontdekt? hebben. Maar ja, de heer Smulders heeft gedurende 3 jaar of 9 jaar ondergedoken geleefd (dit hangt af van het interview waarin hij dit verklaart; maar ja, wie liegt, heeft het moeilijk zijn leugens te onthouden) en hij zal dus geen toegang tot internet hebben gehad.
  met vriendelijke groeten
  Peter Opdebeeck

 30. Dat iedereen alles gelooft aan de hand van een roman; de gedachten van een schrijver samengemengt met WEL waargebeurde fijten… Ik snap het wel. De schrijver schrijft alles op een manier dat je denkt dat alles een fijt is, maar ondertussen…

  Ik verbaas me hierover

 31. Weet je Peter (Opdebeeck) , ik heb jouw kritiek op die bootjesbestuurder met zijn mathematicaproblemen even ?gegoogeld? en ik kwam op 47 hits. Nu viel dat nog mee, maar kon ik mij niet aan het idee ontrekken dat jij een enorm gefrustreerd mannetje bent.

  Kijk, hij mag dan enkele zaken fout hebben, hij is – zoals wel meer (half)parano?de mensen ? wel iets op het spoor. Dat lijnenconcept van hem zie je inderdaad vaak terug in bouwkunde en kunst etc. Ik was in Itali? en kan je aanraden zelf eens te kijken. Florence en Siena zijn de aanraders. In de renaissance was het namelijk heel modieus te bouwen en kunstig te doen met phi. Maar hoe bouwen met phi? Kijk, en daar heeft bootbestuurder Smulders m.i. wel enkele zaken weten te ontfrutselen die niet eerder publiekelijk op papier stonden. Of kun jij dat vanuit jouw ivoren toren absoluut tegenspreken?

  Voor een waardeloze schrijver en bootjesbestuurder is het toch knap dat hij zo ver is gekomen dat je dat lijnenspelletje inderdaad vaak terug ziet. Niet? Ga eens een dagje naar Bourtange of bezoek hun website en zoek uit waar de leraar van de architect van deze vestingstad zich mee bezig hield naast ?klieder?verven.

  Dat jij zelf als wandelend ?amen? op Dan Brown?s (voor het slapen gaan)boekje kritiek geeft vind ik dolkomisch. Laat ik speciaal voor jou nog even een citaat van Dannie zelf geven: ?alle beschrijvingen van kunstwerken, architectuur, documenten en geheime rituelen in dit boek zijn waarheidsgetrouw? Yeah right, net zo waarheidsgetrouw als dat Jan S. zijn wiskunde accuraat is.

  Doei doei,

  Harmen.

Comments are closed.