Politiek

Ik geef toe dat het verkiezingscarneval hier in Denemarken toch aardig entertaining is.

Net zoals in Nederland bijna iedereen een postbankpasje heeft, heeft in Denemarken iedereen een Dankort. Daarmee kun je geld opnemen in betalingsautomaten en betalen in zo goed als alle winkels. Per 1 januari vonden de banken (na goedkeuring van de regering) het dus wel een geschikt moment om daar voortaan geld voor te gaan vragen. Per transaktie met je dankort (betalingspas) moest er nu 50 ?re (= cirka 15 cent = ca. 7 eurocent) betaald worden. Dus als je betaalt in de supermarkt of in een restaurant kostte dat vanaf 1. januari 2005 50 ?re. Dat heeft tot een hoop protesten geleid kan ik u verzekeren, en sommige mensen weigerden om hun pas nog te gebruiken, en gingen kontanten aan het bankloket halen (wat nog wel gratis was). De banken werden er niet populairder op, het deens volk was boos.

Op 18 januari werden de verkiezingen uitgeschreven. En slechts een paar dagen later beloofden beide hoofdpartijen dat zij er wel voor zouden zorgen dat de bekende 50 ?re direkt afgeschaft zou worden, maar dan moesten we wel even op ze stemmen. Geweldig, ik hou van politiek. Vele verkiezingsbeloftes zouden volgen.

Dat deed me denken aan een nederlands liedje waarvan de titel en artiest even niet te binnen willen schieten. Het was iets met “Politiek, Politiek – je hoort ze wel maar ziet ze niet”. Kan er iemand helpen ?

En terwijl ze op Bornholm kunnen sleen, kun je hier nog geen sneeuwbal bij elkaar vegen.

6 thoughts to “Politiek”

 1. Politiek

  Als ik niet kijk,
  heb ik het niet gezien.
  Heb ik het niet gezien,
  weten ze er niets van.
  Kunnen ze me niets maken,
  dus ik kijk niet.

  Als ik niet praat,
  heb ik het niet gezegd.
  Heb ik het niet gezegd,
  wist ik er niets van.
  Kunnen ze me niets maken,
  dus ik praat niet.

  Politiek.
  Politiek.
  Ik kijk niet, dus ik zie niets.
  Politiek.
  Politiek.
  Ik praat niet, dus ik zeg niets.

  Als ik niet luister,
  hoor ik het niet.
  Hoor ik het niet,
  wist ik er niets van.
  Kunnen ze me niets maken,
  dus ik luister niet.

  Als ik niet lees,
  Weet ik het niet.
  Weet ik het niet,
  wist ik er niets van.
  Kunnen ze me niets maken,
  dus ik lees niet.

  Politiek.
  Politiek.
  Ik luister niet, dus ik hoor niets.
  Politiek.
  Politiek.
  Ik praat niet, dus ik zeg niets.
  Ik kijk niet, dus ik zie niets.
  Ik luister niet, dus ik hoor niets.
  Ik lees niet, dus ik weet niets.
  Ik ben er niet, ik ken ze niet.

  Bram Vermeulen

  Alle teksten staan in het boekje
  Onvolledig Werk
  ISBN 90 5240 5166
  Uitgeverij Houtekiet

 2. Bram blijft actueel.
  Hij is niet echt dood, moet je weten.
  Dood zijn zal hij pas zijn als jij,
  (en vele, vele anderen),
  hem zullen zijn vergeten.

  Maar dat kan nog wel even duren…
  Binnenkort zingen zijn collega’s en zijn dochter Katarina zijn liederen opnieuw in het Nieuwe De La Mar in Amsterdam. De grondlegger van de nederlandse tekst in de pop. Psycholoog en filosoof. Rebel, leraar en vriend van velen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *