Picasa !

Ik ben niet zo heel gauw onder de indruk van een programma, maar vandaag ben ik het. Ik installeerde zojuist Picasa. Picasa is een gratis fotosorteer, beheer en bewerk programma, van de makers van Google.

Picase scant de opgegeven folders op je computer voor foto’s en organiseert ze in mappen. Je kunt ze “taggen” (a la google mail), en je kunt foto’s titels geven. Mijn hoeveelheid digitale foto’s is de afgelopen jaren flink gegroeit en het overzicht begin ik eerlijk gezegd een beetje kwijt te raken.

Google zou google niet zijn als er niet ook een integratie naar (helaas alleen) blogger zou zijn. Maar foto’s kunnen ook gemailed worden (natuurlijk via gMail maar ook via outlook), en afgedrukt (selecteer een aantal foto’s en geef aan hoeveel foto’s je per pagina wilt hebben). En er zitten een aantal standaard bewerkingsopties bij als Straighten (voor mensen als ik met foto’s met de eeuwiger schuine horizon – een eitje om dit aan te passen in Picasa).
Redeye correctie, Crop, een aantal effecten als black / white etc. En een “I’m feeling lucky” optie, wat te vergelijken is met autolevels in photoshop, teveel om op te noemen.

Je kunt een aantal foto’s selekteren en er een html gallerie van genereren, of je kunt de gekozen fotoinformatie als XML file exporteren. De eerste (WP) plugins om deze file te lezen zijn al (via google) te vinden.

Het mooie van Picasa vind ik dat het een ontzettend eenvoudig programma is, met mogelijkheden te over voor de standaard gebruiker.

Als voorbeeld – onderstaande collages heb ik in een paar seconden gemaakt :

Had ik al gezegd dat het gratis is ?

16 thoughts to “Picasa !”

 1. Volgens mij moet je met Hello en een beetje klooien het wel voor elkaar krijgen om picasa en WP te laten samenwerken.
  Ik dacht alleen dat het niet gratis was. Toch maar eens proberen dan :-)

 2. Nadeel is alleen dat je wel foto’s moet kunnen maken, anders ben je bij voorbaat al zeker van een slecht resultaat. Voor mij niet weggelegd dit dus.

 3. Picasa is inderdaad heel handig, gebruik het zelf ook om de inmiddels enorme ‘stapel’ foto’s te beheren, alles zelf netjes in mappen gezet, gesorteerd op jaar, datum en korte omschrijving in de map naam (per dag) en dan kun je du sook heel makeklijk zoeken op trefwoorden, hoef je dat niet per se per foto te doen.

 4. Na zoveel positieve geluiden heb ik ‘t bij ‘n vriendin ge?nstalleerd. Haar Engels is echter very bad. Heeft iemand misschien ergens een Nederlandstalige handleiding gezien?

 5. picasa is een tof bew; en sorteer foto programma.

  maar met hello: dat is een ander paar mouwen

  de groetjes

  protput

 6. NEt binnen gehaald en ik moet zeggen na eerdere versie’s is deze prachtig en handig alleen vind ik het jammer dat er geen nederland hanleiding is te vinden

 7. Heeft er misschien iemand een nederlandstalige handleiding voor mij?
  Alvast bedankt voor de moeite

 8. Waar vinden jullie toch die nederlandstalige handleiding?
  Ik lees hier alleen de vragen maar niet de antwoorden…

Comments are closed.