Der Untergang (5/5)

Er is al veel gezegd en geschreven over Der Untergang, de film die de laatste dagen van Hitlers leven toont. Ik heb daar niet zoveel aan toe te voegen, ik vond het een zeer aangrijpende film en chockerend is het feit dat dit waarschijnlijk allemaal zo heeft plaatsgevonden. Het verhaal is gebaseerd op het verhaal van Traudl Junge, een van Hitlers persoonlijke secretaressen, die tot het laatst toe bij hem in de bunker aanwezig was. Zij heeft de oorlog echter overleefd. Aan het einde van de film komt de echte Traudl nog even met een pakkende uitspraak.

Traudl Junge is ook de persoon die geinterviewd wordt in de documentairefilm Im toten Winkel – Hitlers Sekretärin. Die is hier weer gaan draaien na het succes van Der Untergang, dus ik denk dat ik die ook nog even ga bekijken.

Wist u dat Bruno Ganz (Adolf Hitler in de film) ook meedeed in The Manchurian Candidate ? Ik heb die film wel gezien, maar ik kan me niet herinneren hem gezien te hebben.

5 sterren voor Der Untergang.

7 thoughts to “Der Untergang (5/5)”

 1. Die documentaire is hier een tijd geleden op tv geweest, en ik was erg onder de indruk. Als ik me niet vergis is het stukje dat aan het einde van Der Untergang getoond wordt ook uit die documentaire afkomstig. Overigens is er ook nog een boek waarop de film gebaseerd is (“Bis zur letzten Stunde”, en ik ben er vrij zeker van dat er een Nederlandse vertaling bestaat).

 2. Dan ga ik hem nu helemaal kijken die documentaire.

  Tijdens Der Untergang zat ik me ook de hele tijd af te vragen hoe het zover heeft kunnen komen dat mensen zo blind een leider volgen.

 3. B. Ganz speelde ook in een heel romantische italiaanse film “Pane e Tulipani”
  sehenswert!

 4. @Novio: volgens cinema.nl gebasseerd op het werk van Hitler-biograaf Joachim Fest en het dagboek van Junge. Van Fest blijk ik het boek Hitlers Laatste Dagen in de kast te hebben staan, Duitse titel: Der Untergang. Hitler und das Ende der Dritten Reiches.
  Ik ga maar eens lezen, en morgen naar de videotheek.

 5. Bruno Ganz speelt ook in films van Wim Wenders. Niet alleen in “Im Lauf der Zeit”, maar ook het prachtige “Der Himmel ?ber Berlin” (helaas met Nicolas Cage verherverfilmd als “City of Angels”).

  Hm., deze films zijn nu vooral een goede herinnering. Ik ga eens kijken of ze nog steeds het aanzien waard zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *