K?kkenhovedpine

Als er iets is dat me de komende weken hoofdpijn gaat bezorgen dan is het mijn keukenprojekt. In mijn huidige appartement zit namelijk een keuken uit de 50’er jaren en die wil ik eruit en dan wil ik er een simpel modern keukentje in. Nu kan ik best een IKEA kast in elkaar schroeven maar een keuken installeren kan ik niet, ik ken mijn grenzen.

En dus ben ik genoodzaakt professionele keukenhulp in te schakelen, en dan leer je pas echt dat het lezen van de kleine lettertjes heeeeel belangrijk is.

Ik heb inmiddels wel redelijk door welke kastjes ik wil, en hoeveel en hoe en waar ze moeten hangen. Iedere keuken pusher heeft tegenwoordig zo’n “ontwerp uw eigen keuken op uw computer” programmaatje en dat werkt prima.

Bij keukenfirma A had ik dus mijn keuken bij elkaar geklikt, en ik was klaar om hem te kopen. Keukenfirma A bood ook installatie aan, dus dat leek me makkelijk. Daar stond een vast bedrag voor (afhankelijk van het aantal kastjes) en dus wist ik precies waar ik aan toe was, dacht ik. Ik kreeg het mooi geprinte lijstje met alle de door mij gekozen kastjes en het werkblad, en daaronder de prijs voor het installeren van de keuken. Als extra optie moest ik iets meer betalen voor het installeren van de afzuigkap. Ik nam het mee naar huis om het nog een keer goed na te meten en zou vandaag even bellen dat het allemaal in orde was. Onderaan het lijstje stonden echter wat kleine lettertjes.

Het volgende is niet bij het installeren inbegrepen :
het aansluiten van kranen op de waterleiding – huh ?
het monteren van wasbakken – huh ??
het aansluiten van de verlichting onder de kastjes – huh ???
het aansluiten van de afzuigkap op het electriciteit net – huh ????
het aansluiten van de afzuigkap op de ventilatieschacht – huh ????

Als u wist wat voor een bedrag ik moet betalen voor die installatie, en dan laten ze de boel achter zonder licht en water aan te sluiten.

Bij Ikea is het al niet veel beter. Ook daar klik je je keuken bij elkaar, print het lijstje uit en je kunt naar je lokale IKEA. Onderaan het lijstje staat het volgende : de opgegeven prijs is incl. deuren, laden, scharnieren en planken – waar deze getoond worden. Ik zie nergens scharnieren en planken zie ik ook niet overal. Ik zie ook nergens geen schroeven – zouden die erbij zitten ?

Zucht, zat ik maar op Groenland.

9 thoughts to “K?kkenhovedpine”

 1. En vergeet niet dst het wel lijkt om je keuken bij elkaar te klikken, maar als het in DK net zo is als in NL, dan kun je met een face-to-face pusher vaak goed onderhandelen. Schroom niet, browse verschillende zaken af en ‘push yourself to the limit’ als je niet gewend bent te onderhandelen. Dat levert je uiteindelijk veel Kronen en voldoening op. Hou vol! Enne … een chocolaatje op zijn tijd helpt. ;-)

 2. Gas, elektra en water blijft maatwerk en dus vaak de duurste post. Je woont helaas te ver, anders kwam ik wel helpen.

 3. Over een IKEA-keuken en bijbehorende service kan ik maar twee woorden zeggen: niet doen. (En ik heb bij de klantenservice van IKEA NL gewerkt, dus ik kan het weten!)

 4. Ik heb net een Ikea keuken laten installeren en totaal geen problemen gehad. Een deurtje was verkeerd geleverd en die werd binnen 10 dagen opgehaald en vervangen door de juiste. De service van Ikea is prima naar mijn idee. Als je samen met een Ikea medewerker de hele offerte samenstelt (daar heb ik zo’n anderhalf uur voor bij Ikea gezeten) zit echt alles erbij. Die offerte maak je dan op basis van het je eigen ontwerp dat je met de ikea software kunt samenstellen. De kastjes zijn overigens incl. scharnieren, schroeven etc.
  Als je een goede leuke goedkope keuken wilt is Ikea een goede keuze.
  Succes!

 5. Ben ik het mee eens. Ik was zaterdag in de Ikea om wat dingen terug te brengen, en ze zeuren daar nooit maar geven gewoon je geld terug. Zelfs voor dingen die al opengemaakt waren.
  Er zijn wel installateurs die geen Ikea keuken willen installeren, dat heb ik wel al gemerkt. :-/ De juiste installateur heb ik ook nog niet gevonden.

 6. Hallo

  Ik wil wel opmerkzaam maken dat IKEA geen installatie-monteurbedrijf is, de bedoeling is dat je het zelf in elkaar zet en plaatst.
  Als je weet dat je hiervoor geen tijd hebt of dat je niet handig genoeg bent kun je twee dingen doen:
  Iemand vragen die het voor jou wil doen,
  bv klusjesman,
  of ergens anders je keuken kopen waar je montage en installatie erbij kunt bestellen.

  De gang van zaken veranderen omdat iemand er anders over denkt gaat altijd heel moeizaam

  Groetjes Sandro

 7. maandag 1 aug. wordt mijn ikeakeuken geleverd…ik wordt langzamerhand wel een beetje zenuwachtig want ik ga het dus ook zelf doen, ik heb een paar handige mensen die enthousiast zijn en me gaan helpen maar het is toch best wel eng om zelf te gaan doen….aan de andere kant, als je er zelf mee hebt gestoeid en het is je gelukt kan je wel ontzettend trots zijn en is het echt van jou!!daar ga ik voor! maar handige tips en aanmoedigingen zijn nooit weg, ik zal deze site binnenkort nog eens bezoeken en kijken of er nog goeie tips zijn achtergelaten. ik heb een keukentype Faktum gekocht…

  veel klusplezier en wie zich verveelt, de komende tijd, kan zich bij aanmelden om te komen klussen, als het klaar is kook ik een keertje! haha

 8. Mijn keuken is aan een opknapbeurt toe.
  Ik ‘alle’ gerenomeerde keukenzaken langs en zie prijzen vanaf ongeveer 5000,-.
  Ik dacht dat moet toch goedkoper kunnen voor die paar planken.
  En ja hoor, Karwei biedt zelfbouwelementen en ik dacht hier ga ik voor.
  Toch nog even bij de Ikea gekeken en inderdaad, veel meer keus dan bij Karwei en de prijzen verschillen niet zo heel erg veel, maar daarvoor heb je wel een ruimere keuze.

  Ook ik ben een aantal uren kwijt geweest aan het samenstellen van de offerte en (bijna) alles klopt.
  In het systeem zitten de pootjes bij de kastjes behalve bij een apothekerskast die ik heb gekocht. En daar kwam ik natuurlijk achter toen ik pas thuis was.

  Nu kan ik aankomende periode aan de slag met het bouwen van de elementen.

  Vooralsnog ben ik vol lof.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *