Fly like an eagle

Een vriend van mij is piloot. Normaalgesproken vliegt ie binnen Europa met Cimber, maar hij is ook lid van een zweefvliegclub (in Billund).

Ik hou niet van vliegen, al is de angst de laatste jaren aardig aan het afnemen. Na jaren in Europa vakantie te hebben gehouden, ben ik inmiddels zover dat ik verder durf (Mexico, Groenland bijvoorbeeld) zonder daar totaal gestressed van te raken. Een hobby zal het echter nooit worden.

Maar ik kreeg het aanbod van een tochtje in een zweefvliegtuig. Op zich lijkt het me fantastisch om zonder herrie in mooi weer over Denemarken te zweven, maar hoe eng is het eigenlijk dat zweefvliegen ? Heeft iemand hier ervaring mee ? Zou u het doen ?

14 thoughts to “Fly like an eagle”

 1. Geen ervaring, maar ik zou het zeker doen. In het ergste geval denk je na afloop: ‘dit nooit meer’. Maar dat weet je dan weer wel mooi.

 2. Moeilijke keuze….maar bang zou ik er niet voor zijn. Je moet alleen in je achterhoofd houden dat vliegen in een klein vliegtuig heel erg anders voelt dan in een groot verkeersvliegtuig. In een klein vliegtuig voel je nu eenmaal veel meer de wind en luchtstromen, wat het meteen een stuk leuker maakt.

 3. Het heeft een voordeel in veiligheid ten opzichte van een gewoon vliegtuig; de motor kan in ieder geval NIET uitvallen…

  Maargoed, deze had je zelf ook kunnen bedenken ;) En daarbij is het ook nog eens flauw. Maar ik kon het toch niet laten..

 4. Co heeft het ooit gedaan maar volgens mij vond hij het eng vanwege het wiebelen, vraag hem eens hoe het was.

 5. Geen ervaring mee maar ik weet wel dat er herrie is bij het opstijgen en landen.
  Wel een foto toestel meenemen he als je gaat ;-)

 6. Ik heb een jaar of 5 geleden een tochtje boven regio Nijmegen gemaakt (toevallig op de dag van de intocht van de Vierdaagse, erg leuk) in zo’n ding. Eng was het niet. In een gemiddelde Boeing voel ik me onveilig, in dat zweefvliegtuigje niet. Helemaal niet. Behalve op het moment dat de lier los werd gemaakt, want dat gaf nogal een klap, waar ik niet op voorbereid was (jij nu dus wel!). Verder was het fantastisch! Ik zou het niet gemist willen hebben.

  Een groot nadeel waardoor ik het waarschijnlijk bij die ene keer ga laten: ik werd misselijk en kreeg hoofdpijn. Zo’n klein vliegtuigje is natuurlijk behoorlijk gevoelig voor kleine veranderingen in windsnelheid enzo, en bovendien cirkelden wij constant in rondjes…

  Maar zoals ik al zei: ik had het niet gemist willen hebben, en ik zou dus zeggen: DOEN!

 7. Wat ik er over gehoord heb is dat je je voor moet bereiden op het gekraak van het toestel. Dat klinkt heel eng, maar dat schijnt het niet te zijn…

 8. Ik ben wel een keer mee geweest, was helemaal niet eng (verder houd ik ook NIET van vliegen hoor, je moet wel als je meer van de wereld wilt zien, maar het is ook geen hobby van mij) het duurde alleen niet zo lang. Laat op de middag was er niet veel thermiek meer dus ik stond vrij snel weer aan de grond.

 9. Ik heb ooit (echt & serieus!) in een zweegvliegtuigje boven Denemarken gevlogen. Ik zal niet zeggen dat mijn leven sindsdien nooit meer hetzelfde is geweest, maar op verjaardagsfeestjes oid kom ik er graag en hardnekkig op terug! het was fantastisch.

 10. heeyy
  ik heb et ook een x gedaan maaar NOOIT meer woooww egt zoww eng dat ding begint wel erggg te kraakee en je wordt mega misselijk maja tis trouwens ook bewezen dat 1 op de 10 zweefvliegtuigen neer stort yeah right

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *