De koninklijke troonopvolger

Als u allergisch bent voor het hele koninklijke gedoe, zou ik dit stukje maar even overslaan als ik u was.

Zoals u allen natuurlijk in de Story bij de kapper gelezen heeft is Kroonprinses Mary (ja zij die getrouwd is met Kroonprins Frederik) zwanger. Nu is het in Denemarken op dit moment als volgt geregeld:

1. wordt het een zoon wordt hij de komende koning
2. wordt het de dochter en blijft dit het enigste kind, wordt zij koningin
3. wordt het een dochter en komt er later een broertje achteraan, wordt broertje koning !

Punt 2: dit is pas zo vanaf 1967 (of zo iets, het jaar dat de huidige koningin Margerethe II koningin werd). Voor die tijd werd er gezocht naar een mannelijk familielid die de troon over zou kunnen nemen, want koningin dat kun dus niet in Denemarken. In 1967 werd er echter een wetswijzing aangenomen die ervoor zorgde dat Margerethe koningin mocht worden. Margerethe had geen broertjes, dus Margerethe had mazzel (al is dat maar hoe je het bekijkt). Die wet in 1967 is er alleen maar gekomen omdat op dat tijdstip de enige mannelijke potentiele troonopvolger een of andere neefje van de buurman van de koning was (zo ongeveer dan) , en dat vonden ze toch iets te ver gaan. En dus werd de wet veranderd en mocht Margerethe.

Op dit moment wordt er echter gesproken om de grondwet nogmaals aan te passen, zodat een dochter, ook al komt er nog een zoon na, troonopvolger kan worden.

De vraag aan u : zijn wij in Nederland ook zo ouderwets ? Nee toch ?

3 thoughts to “De koninklijke troonopvolger”

  1. Nee, volgens mij niet. Wie het eerst komt die mag koning(in) worden. Maar of dat modern is? Ik denk dat het modern is om geen koning(in) te hebben, maar met deze mening behoor ik helaas tot een minderheid.

  2. Nee, wie ‘t eerst komt, ‘t eerst maalt. Voor zover ik weet dan, want volgens mij is die situatie de laatste eeuwen niet voorgekomen.
    @Dimitri: geen koningin is inderdaad modern, net zoals global warming, terroristen en aids, maar modern is niet per s? ook goed denk ik. Want dan heb je een president en ben je nog veel verder van huis. Een politicus als staatshoofd, ik moet er niet aan denken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *