Good Night, and Good Luck (8/10)

Good Night, and Good Luck. (2005)Good Night, and Good Luck heeft al een hoop prijzen gewonnen, is ook genomineerd voor een Golden Globe, en deze film maaide een hoop prijzen weg uit de tuin van The Constant Gardener bij het Filmfestival in Venetie . Helaas, en misschien ook niet helemaal terecht.

Maar filmtechnisch is ie mooi, in zwart wit, mooie close ups, mooie muziek. Met een goede cast : Edward R. Murrow is indrukwekkend, Robert Downey Jr. begin ik steeds interessanter te vinden (en ja ik heb Kiss Kiss, Bang Bang al gezien), en George Clooney (die de film ook geregisseerd en geschreven heeft trouwens).

Het probleem is een beetje dat je als onvoorbereide kijker even in het verhaal moet komen. Want waar gaat het eigenlijk over. Het gaat over een Amerikaanse senator die met vrij rigoreuze maatregelen de communisten in de USA probeert te stoppen. Het probleem is alleen dat dit zonder enige bewijsvoering gebeurt (het is tenslotte USA) en David Strathairn, journalist en programmamaker bij de CBS gaat hier met zijn team in zijn programma kritische vragen over stellen. En dat doe je niet ongestraft.

Het is een interessante film, een waar gebeurd verhaal voor zover ik begrepen heb. De vraag is of deze film prijzen heeft gewonnen vanwege het lef om Amerikaanse politiek kritisch te belichten. Da’s niet genoeg voor een prijs wat mij betreft. Een mooie zwart wit film, maar hij haalt het wat mij betreft niet bij de gekleurdheid van The Constant Gardener. (8/10)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *